I. Pakarklytė. Raudonasis cunamis nenuplovė Amerikos

JAV kadencijos vidurio (angl. midterm elections) rinkimai istoriškai nėra palankūs prezidento partijai. Ypač, kai partija valdo ir abu parlamento rūmus.
 
Asociatyvi Gayatri Malhotra/unsplash.com nuotr.


Ieva Pakarklytė, Seimo narė

ieva.pakarklyte@lrs.lt

Prie šios tendencijos pridėjus infliaciją ir ekonominę situaciją, nulemtą pandemijos padarinių ir rusijos karo Ukrainoje, daliai ekspertų atrodė, kad paruošta derlinga dirva respublikonų cunamiui, kuris nusineš tiek Atstovų rūmus, tiek Senatą.

Bet rezultatai iš už Atlanto neprimena net raudonos bangos, ką bekalbėti apie cunamį.

Atstovų rūmuose respublikonams kol kas prognozuojama itin trapi dauguma, o Senato kontrolę, tikėtina, nulems pakartotiniai rinkimai Džordžijoje – rinkimai šioje valstijoje buvo lemiami ir 2020 metais.

Teorijų, kodėl demokratai pasirodė geriau negu tikėtasi, yra ne viena, tačiau daugelis sutinka (o ir exit polls rodo), kad viena iš svarbiausių priežasčių – teisės į abortą klausimas, kuris tapo itin aktualus po politizuoto Aukščiausiojo teismo sprendimo šią konstitucinę garantiją iš moterų atimti ir leisti politikams valstijose nuspręsti, ar moteris turi teisę į savo kūno autonomiją.

Demokratai žadėjo šią teisę garantuoti nacionaliniu lygiu, jeigu laimės didesnę daugumą Senate ir išsaugos Atstovų rūmų kontrolę, iš respublikonų stovyklos girdėjosi pasiūlymai apie nacionalinį abortų draudimą.

Platų rinkėjų palaikymą moters teisei į savo kūno autonomiją rodo ir referendumai 5-iose valstijose, susiję su reprodukcinėms teisėms – Kalifornija, Mičiganas ir Vermontas įtvirtino teisę į nėštumo nutraukimą savose konstitucijose, o referendumų rezultatai Kentukyje ir Montanoje dar nėra tvirti, bet abortų priešininkų iniciatyvos kol kas balsavime pralaimi.

Tai svarbus signalas, kad kova dėl moterų reprodukcinių teisių JAV toli gražu nepralaimėta ir egzistuoja platus rinkėjų palaikymas moters teisei į savo kūno autonomiją, galintis nustelbti nepasitenkinimą ekonomine situacija.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni