Kova dėl laisvės įžeisti dar nesibaigė: Suomijos neapykantos kalbos byla perkelta į aukštesnės instancijos teismą

Kovo 30 d. žemesnės instancijos teismas nusprendė, kad buvusios Suomijos vidaus reikalų ministrės, krikščionių demokratų partijai priklausančios parlamento narės Paivi Rasanen pareiškimai apie homoseksualius asmenis buvo įžeidžiantys, bet nelaikytini neapykantos kalba.

Asociatyvi Wesley Tingey/unsplash.com nuotr.


Jūratė Griškėnaitė, rašytoja

jurate.griskenaite@gmail.com

Plačiai pagarsėjusioje byloje P. Rasanen kaltinta vartojusi neapykantos kalbą Suomijos Liuterio fondo publikuotame buklete, socialinių tinklų įrašuose ir pokalbių laidos per radiją metu. Minėtojo fondo leidyklos vyr. redaktorius J. Pohjola kaltintas bukleto viešinimu.

Pasak generalinio prokuroro, buvo pagrindo įtarti, kad kaltinamieji savo veiksmais kurstė prieš žmonių grupę, žemino homoseksualius asmenis ir pažeidė jų orumą remiantis Suomijos baudžiamojo kodekso 10 straipsniu: „Tas, kas viešai skelbia ar kitaip platina arba daro viešai prieinamą informaciją, nuomones ar kitus pranešimus, kuriais grasinama, šmeižiama ar įžeidžiama grupė dėl rasės, odos spalvos, kilmės, tautinės ar etninės kilmės, religijos ar tikėjimo, seksualinės orientacijos, negalios ar bet kokio kito panašaus pagrindo, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki dvejų metų už kurstymą prieš asmenų grupę“.

Kaltinamajame akte dėmesys atkreiptas į bukletą pavadinimu „Jis sukūrė juos kaip vyrą ir moterį“, kuriame, kaip teigiama, P. Rasanen nemoralų elgesį ir vaikų tvirtinimą sieja su homoseksualia orientacija, vadina ją „psichoseksualinio vystymosi sutrikimu“. Įvairūs šiame leidinyje daromi pareiškimai esą formuoja menkinantį požiūrį į homoseksualius žmones, taip pažeidžiant jų orumą ir galimai skatinant netoleranciją ir neapykantą jų atžvilgiu. Argumentuojama, kad dėl šių priežasčių tokio pobūdžio pareiškimams negali būti taikoma saviraiškos ir religijos laisvės apsauga.

Už pažeidimus prokuratūra prašė teismo skirti baudas: P. Rasanen – 120, o J. Pohjolai – 60 dienų pajamų dydžio ir mažiausiai 10 tūkst. eurų – fondui. Be to, reikalauta pašalinti tekstą iš interneto ir nurodytas radijo pokalbio su politike dalis.

„Šiandien Helsinkio apylinės teismas visiškai atmetė kaltinimus ir kitus ieškinius prieš Paivi Rasanen ir Juhaną Pohjolą dėl kurstymo prieš asmenų grupę ir nurodė valstybei padengti jų ir fondo bylinėjimosi išlaidas,“ - rašoma teismo pranešime spaudai.

Nors prokurorai aiškino, kad Biblijos citavimas nebūtų laikomas nusikaltimu ir pabrėžė, kad teismo proceso esmė nėra religiniai įsitikinimai, o jais parsidengiant padaryti pažeidimai, panašu, kad kaltinamiesiems pavyko įtikinti trijų teisėjų kolegiją argumentais dėl žodžio ir religijos laisvės. Nors Helsinkio apylinkės teismas išaiškino, kad religijos ir žodžio laisvė nėra neribotos, pabrėžta, kad jų ribojimui turi būti svarbesnė socialinė priežastis, pvz. seksualinėms mažumoms priklausančių asmenų orumo ir lygybės apsauga.

Vis tik, atsižvelgęs į P. Rasanen pasisakymų aplinkybes ir kontekstą, teismas nusprendė, kad kaltinamajame akte cituojamos nuomonės ir teiginiai, nepaisant jų įžeidžiančio pobūdžio, nelaikytini neapykantos kalba, kurios sunkumas yra už saviraiškos laisvės apsaugos ribų.

Kitą dieną po nuosprendžio paskelbimo išplatintame prokuratūros pareiškime teigta, kad Helsinkio apylinkės teismo požiūris į tai, kaip turi būti aiškinami P. Rasanen teiginiai, skiriasi nuo prokurorų aiškinimo. Tai nėra išskirtinis atvejis teismų praktikoje. Tai nereiškia, kad prokuroras pateikė klaidingą informaciją. Kaltinimuose nėra nieko melagingo. Kaltinamajame akte prokuratūra pateikė pagrįstą ir objektyvų teiginių reikšmės aiškinimą dėl galimai homoseksualius asmeninis žeminančių pasisakymų.

2022 m. balandžio 29 d., prokurorai Helsinkio apeliaciniam teismui pateikė skundą, kuriame reikalaujama panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir nuteisti P. Rasanen ir J. Pohjolą už kurstymą prieš asmenų grupę bei skirti baudas.

Apeliacinio teismo svarstymų pradžia numatyta 2023 m. rugpjūtį.
Naujesnė Senesni