Rusijos teismas atmetė 2 brolių, kankintų Čečėnijos pareigūnų, skundą

Čečėnijos valdžios struktūrų kankinti 2 vaikinai, priklausantys LGBTQ+ bendruomenei, apskundė jiems paskelbtą nuosprendį dėl melagingų ir politiškai motyvuotų kaltinimų, spalio pabaigoje pranešė „Human Rights Watch“, tačiau Rusijos Piatigorsko srities teisme skundas buvo atmestas.

Broliai patyrė kankinimus, kurių pareigūnai netyrė | Nuotraukos šaltinis: eng.kavkaz-uzel.eu


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Valdžios institucijos turėtų panaikinti kaltinimus broliams Salekhui Magamadovui ir Ismailui Isajevui, nedelsiant juos paleisti ir patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už jų kankinimus, įsitikinę žmogaus teisių aktyvistai.

Spalio 25-ąją Piatigorsko regiono apeliacinis teismas nagrinėjo apeliacinį skundą dėl 8-erių ir 6-erių metų laisvės atėmimo bausme nuteistų vaikinų, apkaltintų tariama pagalba ginkluotos grupuotės nariui.

„Smurtas prieš juos yra dalis ilgalaikio Čečėnijos valdžios vykdomo kritikų persekiojimo dalis“, – kalbėjo „Human Rights Watch“ direktorė Europos ir Centrinės Azijos srityse Tania Lokšina.

Taip pat skaitykite:

2020 metais Čečėnijos valdžia sulaikė S. Magamadovą ir I. Isajevą už aktyvų dalyvavimą opozicijos veikloje remiant LGBTQ+ asmenų teises.

Policija brolius kelis mėnesius laikė rūsyje įrengtose kamerose komisariate, kur, kaip teigiama vaikinų skunde, jie patyrė kankinimus. 

S. Magamadovą ir I. Isajevą po kurio laiko buvo nuspręsta paleisti, prieš tai jie buvo priverta nufilmuoti „atsiprašymo“ vaizdo įraše, netrukus paskelbtame internete.

Išėję į laisvę vaikinai kreipėsi pagalbos į žmogaus teisių aktyvistus ir prisiglaudė krizių centre Nižnij Novgorodo srityje Rusijoje, tačiau praėjusių metų vasario 4-ąją Čečėnijos valdžia pagrobė brolius ir vėl nugabeno juos į Čečėniją.

S. Magamadovas ir I. Isajevas savo teisininkams teigė, kad Čečėnijos policija privertė juos prisipažinti padėjus ginkluotos grupuotės nariui. Brolių advokatams nebuvo leista su jais susitikti tol, kol nesibaigė jų apklausa.

Šiais metais vasario 22-ąją Čečėnijos Achkhoy-Martanovskio apygardos teismas paskyrė laisvės atėmimo bausmes. Brolių teisininkai siekia panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį. Dėl netinkamo elgesio su jais gynyba ne kartą teikė skundus, tačiau pareigūnai atsisakė šiuos tirti.

Pagrindinė Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“ paskelbė, kad dėl nepakankamų ir abejotinų įrodymų, patirtų kankinimų, kitų akivaizdžių baudžiamojo proceso pažeidimų broliai yra laikomi politiniais kaliniais.

S. Magamadovas ir I. Isajevas buvo „Telegram“ grupės „Osal nakh 95“ nariai, kritikavę Čečėnijos valdžią. Keletas kitų šios grupės narių taip pat buvo priversti, tikėtina, Čečėnijos teisėsaugos paskelbti atsiprašymo įrašus už savo veiklą šiame kanale.

Kankinimai, pagrobimai ir baudžiamasis persekiojimas prieš I. Isajevą ir S. Magamadovą yra tik vienas iš žiaurios kampanijos prieš kritikus Čečėnijoje pavyzdys, nurodė „Human Rights Watch“.

Čečėnijos valdžia reguliariai vykdo žiaurias LGBTQ+ asmenų persekiojimo kampanijas.

Tarptautinė bendruomenė turėtų ir toliau spausti Maskvą iki kol ši nutrauks LGBTQ+ asmenų ir vyriausybės kritikų persekiojimą Čečėnijoje bei užtikrins teisingumą išgyvenusiesiems, skelbiama „Human Rights Watch“ pranešime.

Parengta pagal hrw.org informaciją
Naujesnė Senesni