Čečėnijos režimas sufabrikavo bylą ir LGBTQ+ brolius pasiuntė į kalėjimą

Čečėnijos teismas nuteisė 2 brolius, priklausančius LGBTQ+ bendruomenei. Vaikinams iškelta byla buvo sufabrikuota, sako žmogaus teisių gynėjai. Tuo metu broliai pabrėžė – jie persekiojami dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės.

21 metų Salekhą Magamadovą ir 19 metų Ismailą Isajevą Čečėnijos valdžios struktūros persekioja dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės | Crisis Group nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaltinti dėl bendrininkavimo su kovotoju

Antradienį, vasario 22 d., Rusijos pietuose esančios Čečėnijos Achkhoy-Martan apygardos teismas nuteisė 21 metų Salekhą Magamadovą ir 19 metų Ismailą Isajevą už „bendrininkavimą su nelegaliomis ginkluotomis grupuotėmis tiekiant produktus“.

S. Magamadovui skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė, o I. Isajevas nuteistas kalėti 6 metams. Tai antradienį patvirtino „Crisis Group NC SOS“.

Čečėnijos valdžios struktūros tvirtino, kad broliai bendradarbiavo su kovotojui Rustamui Borchašviliu.

Kaltinamieji savo kaltės nepripažino ir teigė manantys, kad jiems iškelta byla išgalvota dėl seksualinės orientacijos ir politinių pažiūrų.

Organizacijos „Amnesty“ teigimu, vienas brolių - homoseksualus, o kitas – translytis.

Kaip prasidėjo persekiojimas?

2019 metais policijos pareigūnai dešimčiai dienų sulaikė I. Isajevą po to, kai jo mobiliajame telefone rado LGBTQ+ simbolį – vaivorykštės vėliavėlę. Būtent po to teisėsauga ėmėsi persekiojimo – 2020 metų balandį Čečėnijos valdžia vėl pagrobė I. Isajevą.

Pinknews.co.uk praneša, kad I. Isajevas ir S. Magamadovas vadovavo jaunimo „Telegram“ kanalui „Osal Nakh 95", kritikavusiam Čečėnijos vadovybę.

I. Isajevas buvo kankintas ir priverstas „atsiprašyti“ už savo dalyvavimą „Telegram" kanalo veikloje.

2020 metų liepą Rusijos LGBTQ+ organizacija suteikė S. Magamadovui ir I. Isajevui butą Nižnij Novgorodo mieste Rusijoje prašydami jiems prieglobsčio. Tačiau 2021 metų vasarį pareigūnai pagrobė brolius ir juos iš namų jėga išgabeno atgal į Čečėniją.

Didžioji dalis baudžiamojo persekiojimo buvo grindžiama dviem vadinamaisiais „prisipažinimais“, kuriuos broliai buvo priversti pasakyti tyrėjams po du mėnesius trukusių kankinimų.

Vaikinų advokatai pabrėžė, kad nėra objektyvių įrodymų, kad nors vienas iš jų būtų kaltas, o teismo procesas buvo paremtas „nenuosekliais ir prieštaringais liudytojų parodymais“.

Reikalauja paleidimo

„Šiandien priimtas Čečėnijos teismo nuosprendis yra nusikaltimas sveikam protui“, – sakė Mironas Rozanovas, organizacijos „Crisis Group NC SOS“ atstovas.

Organizacijos „Amnesty International“ padalinio Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovė Marie Struthers pridūrė, kad S. Magamadovas ir I. Isajevas turi būti nedelsiant paleisti.

„Jie niekada neturėjo būti apkaltinti. Priklausymas LGBTI bendruomenei Čečėnijoje – ar bet kur kitur – nėra nusikaltimas. <...> Niekas neturėtų būti sulaikytas dėl savo seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės arba už valdžios kritiką“, – komentavo M. Struthers.

Čečėnijos „gėjų valymas“

Daugybė politinių aktyvistų, žurnalistų ir LGBTQ+ bendruomenės narių apkaltino Čečėnijos saugumo pajėgas dėl žudymų, sulaikymų ir kankinimų. 

2017 metais laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė, kad Čečėnijoje buvo sulaikyta daugiau nei 100 homoseksualių asmenų, o mažiausiai 3 buvo nužudyti.

Policija kankino homoseksualius vyrus elektra, marinant badu bei reikalavo atskleisti kitų LGBTQ+ bendruomenės narių tapatybes. Tokią patirtį liudijo tai išgyvenusieji. 

Represinės priemonės vėl buvo pasitelktos 2019 metais, kai mirė mažiausiai 2 asmenys, o apie 40 vyrų ir moterų buvo įkalinti laikinose kalėjimo kamerose. 

Rusijos LGBTQ+ organizacija 2019 metais teigė, kad padėjo daugiau nei 140 čečėnų, priklausančių LGBTQ+ bendruomenei, pabėgti į kitas Europos šalis bei Kanadą. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni