Čečėnijoje sulaikyti homoseksualūs broliai pradėjo bado streiką

Čečėnija – šalis, kurioje, kaip teigia žmogaus teisių stebėtojai, kuriamos koncentracijos stovyklos homoseksualiems asmenims. Jos lyderis Ramzanas Kadyrovas, ištikimas Kremliaus pavaldinys, svaidosi žodžiais, kad neva šioje valstybėje gėjų net nėra. Joje sulaikyti 2 vaikinai – broliai Salekhas Magamadovas ir Ismailas Isajevas, kurie dar 2020 metais metais pabėgo į Rusiją ir LGBTQ+ teisių organizacijos prašė pagalbos, bet šiais metais buvo pagrobti ir atgal grąžinti į Čečėniją. Čia jų gyvybėms gresia pavojus. Gruodžio 22-ąją terorizmu apkaltinti vaikinai paskelbė pradedantys bado streiką.
 
S. Magamadovas ir I. Isajevas | LGBTQ+ Rusijos tinklo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net 

Broliai S. Magamadovas ir I. Isajevas tokį sprendimą priėmė po to, kai teismas atmetė jų prašymą perkelti bylos nagrinėjimą į kitą regioną. Toks prašymas buvo pateiktas dėl teismo šališkumo, mat advokatams uždrausta susipažinti su bylos aplinkybėmis, kurios susijusios su vaikinų grąžinimu į Čečėniją, be to, teismas iš anksto pareiškė šališką poziciją, kad vaikinai kalti dėl jiems primestų kaltinimų.

Rusija vaikinus į Čečėniją grąžino atgal dėl įtarimų tariamu terorizmu. Tiesa, pareigūnai įrodymų tokiems rimtiems kaltinimams nė neturi – bent bylos medžiagoje jų nematyti. Panašu, kad bylą norima tiesiog „sufabrikuoti".

Rusijos LGBT tinklas paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama: „Magamadovas ir Isajevas daugiau nei 10 mėnesių yra įkalinimo centre Nr. 1 Grozne, Čečėnijos Respublikoje. Jie pranešė, kad per tą laiką buvo kankinami, tačiau Tyrimo komitetas atsisakė tirti kankinimo faktą ir iškelti baudžiamąją bylą. <...> Magamadovas ir Isajevas sakė, kad jiems buvo daromas spaudimas ir kad jie buvo priversti atsisakyti teisinės pagalbos“.

Čečėnijos valdžia yra kaltinama smurtiniu elgesiu su LGBTQ+ asmenimis. Nors iš autonominio Rusijos regiono pabėgę homoseksualūs žmonės pasakoja apie žudymus, stovyklas, kankinimus, Maskva neigia bet kokius kaltinimus. 

Yra duomenų, kad ir šioje byloje pareigūnai šeimos narius ragina abu brolius nužudyti dėl šeimos „garbės". Apie šią situaciją jarmo.net jau rašė 2021 metų gegužės 1-osios publikacijoje: „Pragaras Čečėnijoje: homoseksualiems vaikinams, pabėgusiems iš šalies ir grąžintiems atgal, gresia pavojus"
Naujesnė Senesni