Antradienį Joe Bidenas turėtų pasirašyti tos pačios lyties porų santuokas apsaugantį įstatymą

Šią savaitę, tikėtina, antradienį, JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašys Kongreso priimtą Pagarbos santuokai įstatymą, kuriuo visos valstijos įpareigojamos pripažinti tos pačios lyties ir mišriąsias santuokas, skelbia cbsnews.com

Joe Bidenas | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/joebiden


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šį įstatymą praėjusį ketvirtadienį palaimino JAV Atstovų rūmai. Projektu įtvirtinama tos pačios lyties porų ir mišriųjų santuokų federalinė apsauga. 

Už Pagarbos santuokai įstatymą pasisakė visi Atstovų rūmų demokratai bei 39 respublikonai. Balsai pasiskirstė taip: 258 balsavo už, 169 – prieš, dar 1 susilaikė. 

Lapkričio pabaigoje šis įstatymas sulaukė tiek demokratų, tiek respublikonų palaikymo Senate.

Šio įstatymo priėmimas susilaukė didelio visuomenės susidomėjimo po to, kai Aukščiausiojo Teismo teisėjas Clarence'as Thomasas, vasarą priėmus sprendimą panaikinti federalinę moterų teisę nutraukti nėštumą, pareiškė, kad teismas gali panaikinti ir kitas teises, įskaitant tos pačios lyties asmenų santuoką bei kontracepciją. Būtent nuogąstavimai, kad Aukščiausiasis teismas, sudaromas konservatyvių teisėjų daugumos, imsis tokių žingsnių, ir pastūmėjo įstatymų leidėjus parengti Pagarbos santuokai įstatymą.

Įstatymo projekto sėkmė taip pat reiškia ir asmeninę Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi, aktyviai pasisakiusios už LGBTQ+ asmenų teisinę apsaugą, pergalę.

Nancy Pelos | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/pelosiforcongress

Ketvirtadienį N. Pelosi pirmininkavo diskusijoms ir balsavimui.

„Saugodami santuokos lygybę, mes esame ne tik teisingoje istorijos pusėje. Mes esame teisingoje ateities pusėje – plečiame laisvę Amerikoje“, – pareiškė ji.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas Dainius Pūras įsitikinęs, kad JAV Kongreso priimtas sprendimas – pavyzdys Lietuvos politikams.

Dainius Pūras | Jono Petronio/Lietuvos žmogaus teisių centro nuotr.

„JAV Kongresas siunčia aiškią žinią, ir pagarba jam už tai - kiekvieno žmogaus teisės turi būti gerbiamos, ir gėdinga diskriminacija seksualinės orientacijos pagrindu turi baigtis. Stiprus signalas mūsų vis dar pasiklydusiam vertybėse Lietuvos Respublikos Seimui“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis.

Praėjusį penktadienį ambasadorius Robertas S. Gilchristas, dalyvaudamas Nacionaliniame žmogaus teisių forume, vykusiame Martyno Mažvydo bibliotekoje, pabrėžė, kad LGBTQI+ žmonių teisių lygybės išsaugojimas ir užtikrinimas yra vienas iš svarbiausių prezidento J. Bideno administracijos prioritetų.

Robertas S. Gilchristas | Augusto Didžgalvio/LGL nuotr.

„Nors yra teigiančių, kad neturėtume kalbėti apie LGBTQI+ problemas karo metu, nes tai per daug skaldanti tema, aš pagarbiai nesutinku. Mes, NATO ir ES narės, nesame pasiryžę ginti tik teritoriją, bet ir savo demokratines vertybes. Taigi, manau, kad dabar labai tinkamas metas aptarti, ką darome kartu, siekdami užtikrinti tarp mūsų esančių LGBTQI+ asmenų saugumą, orumą ir žmogaus teises. Taip pat, turėtume aiškiai suprasti, kad būtent tai skiria mus nuo šalių, kurios nepripažįsta tų pačių demokratinių vertybių“, – sakė R. S. Gilchristas, rašoma pranešime, kurį paskelbė JAV ambasada Lietuvoje.
Naujesnė Senesni