Mirė Agnė Jagelavičiūtė – viena pirmųjų, palaikiusių LGBTQ+ bendruomenę

Trečiadienį Lietuvą apskriejo liūdna žinia – mirė Agnė Jagelavičiūtė.

Agnė Jagelavičiūtė | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/AgneJagelaviciute


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Užuojauta Agnės Jagelavičiūtės šeimai, draugams, kolegoms ir gerbėjams, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė LGBTQ+ teisių temomis garsiai kalbantis režisierius Romas Zabarauskas. –  Tai buvo neeilinė, be galo talentinga ir perspektyvi asmenybė. Sunku patikėti dėl tokios jaunos moters netekties“. 

Anot R. Zabarausko, turės praeiti laiko, kol visuomenė supras „įvairiapusišką ir milžinišką Agnės palikimą“. LGBTQ+ teisių aktyvistas pažymėjo, kad A. Jagelavičiūtė itin prisidėjo prie LGBTQ+ teisių padėties gerėjimo. 

„Agnė Jagelavičiūtė viena pirmųjų iš žinomų žmonių Lietuvoje palaikė LGBT+ bendruomenės lygiateisiškumo siekį, savo veikloje nuolat įtraukė LGBT+ kolegas, bičiulius, gerbėjus. Taip pat drąsiai kalbėjo kitomis nepatogiomis temomis“, – rašė režisierius. 

Jis taip pat padėkojo velionei stilistei „už palaikymą ir bendrą darbą“ kuriant savo debiutinį filmą „Streikas“.

„Labai liūdna dėl šios tragiškos naujienos. Agnės palikimas – didžiulis. Gaila, jog Agnė nebespės pamatyti, kaip keičiantis Lietuvos visuomenei, keisis ir požiūris į šį palikimą. Nebespės keistis, spręsti savo problemų ir stebinti naujomis idėjomis“, – apgailestavo R. Zabarauskas. 

„Šiandien mirė ir dalis manęs. Negaliu ir nesugebu suvokti. Tiesiog negaliu nustoti verkti“, – feisbuke rašė A. Jagelavičiūtės artimas draugas Saugirdas Vaitulionis.

„Šiandien labai liūdna diena ir žodžiu neužtenka kažką parašyti. Nors su Agne pastaruoju metu nebendravom, bet su Agne susipažinom dar prieš gerą dešimtmetį kartu studijuojant Vilniaus Dailės Akademijoje. Tiek daug turėjome smagių gyvenimo akimirkų. Atsimenu, kad net pirmuosiuose mano režisūros žingsniuose Agnė visada palaikė mano kūrybą ir mano talentą. Už ką būsių dėkingas visą gyvenimą tau, drąsioji drauge! Ilsėkis ramybėje“, – feisbuke užuojautą pareiškė režisierius Saulius Baradinskas.

Papildyta 2022-12-29 d. 15 val. 53 min. „Jaunimo linijos“ konsultantas, psichologas Paulius Skruibis lrt.lt teigė, kad staigi žinomo žmogaus mirtis atskleidžia mūsų trapumą. „Gyvename šiek tiek reikalingoje iliuzijoje – būtų siaubas tai išgyventi, kasdienybėje suprantant, kad bet kurią akimirką mums ar mūsų artimiesiems gali bet kas nutikti, todėl tarsi teoriškai suprantame, kad esame mirtingi, kad bet kurią dieną, bet kurią akimirką mums gali kažkas nutikti, bet tai daugiau teorinis supratimas”, – kalbėjo jis.

Dalindamasi šiais psichologo žodžiais, aktorė Elžbieta Latėnaitė dėkojo A. Jagelavičiūtei už tai, kad „neatsisakydavo pasidalinti kita svarbia informacija dėl žmogaus teisių (LGBTQ+, moterų), pagalba Ukrainos pabėgėliams savo socialiniuose tinkluose“.

„Ačiū už tai, kad buvo tikra atvira aistringa LGBTQ+ bendruomenės sąjungininkė. Tokių Lietuvoje dar labai labai trūksta tarp įtakingiausiųjų“, – teigė ji reikšdama užuojautą mirusiosios šeimai.

„Baisu, kai žymus įtakingas žmogus netikėtai miršta: ne tik dėl paties kraupaus fakto ir skaudžių to pasekmių žmogaus aplinkai, bet ir dėl to, kiek daug sunkių jausmų kyla visoje visuomenėje“, – pridūrė E. Latėnaitė.

Jautriai pasisakė ir atlikėjas Ruslanas Kirilkinas. „Agnė man asmeniškai – žmogus herojus, mano įkvėpėjas ir mokytojas, daug ko mokiausi iš jos. Lietuva turi nemažai nuomonės formuotojų, tačiau Agnė buvo viena pirmųjų, kuri uoliai ir atkakliai pradėjo kalbėti apie LGBT problemas ir ginti šių žmonių teises bei interesus mūsų šalyje“, – sakė jis.
Naujesnė Senesni