Žmogaus teisių aktyvistus pasveikinęs M. Adomėnas – kovotojas su „gėjų propaganda“, į Seimą pakvietęs „gėjų-kanibalų“ mitą populiarinusį veikėją

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas penktadienį pasisakė Nacionaliniame žmogaus teisių forume, vykstančiame Martyno Mažvydo bibliotekoje. Šiame renginyje kalbama apie tai, kaip užtikrinti visų tautybių, tikėjimų, lyčių, socialinių padėčių, įsitikinimų žmonių gerovę. Programoje numatytos ir diskusijos apie LGBTQ+ teises. Tačiau sveikinimo žodį tarusio politiko ankstesni pasisakymai šia tema – ir kontraversiški, ir homofobiški.

Mantas Adomėnas | lrs.lt nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seimo kontrolierė vertinti atsisakė

„Žmogaus teisės ir pagrindinės laisvės, ilgą laiką buvusios tarsi visuotinai priimtos prielaidos, dabartiniame pasaulyje toli gražu nebėra suprantamos“, – forume kalbėjo M. Adomėnas.

Kaip jarmo.net komentavo viena iš Nacionalinio žmogaus teisių forumo organizatorių, Seimo kontrolierė Erika Leonaitė, ne renginio organizatoriai, o būtent URM nusprendė, kas atstovaus ministeriją tariant sveikinimo žodį. 

Ji atsisakė vertinti M. Adomėno ankstesnius pasisakymus ir homofobiškas iniciatyvas. „Čia tikrai nekomentuočiau, nes čia būtų visiškai nekorektiška vertinti pagal mano einamas pareigas, pagal atstovaujamą instituciją individualiai vieną ar kitą politiką“, – teigė ji. 

Paklausta, kaip mananti, ar homofobija politiniame lauke slopsta, ar vis tik išlieka opia problema, Seimo kontrolierė tikino mananti, kad „viskas priklauso nuo konkrečių asmenybių“. Pasak jos, galima pastebėti, kad pradėjus kalbėti apie Stambulo konvencijos ratifikavimą, civilinę sąjungą, klausimai persipynė, yra įvairiai interpretuojami. 

„Manau, kad ta problema išlieka opi, nes priešingu atveju dabar mes tikrai nebūtume tokioje situacijoje, kai dėl klausimo, kuris aiškiai pagal Konstituciją sudėliotas, tai yra, kad šeima yra lyčiai neutrali, laužome ietis“, – tikino ji.

Pakvietė kontraversiškai vertinamą „mokslininką“

Neabejotinai ietis laužė ir M. Adomėnas, tiesa, ne visada pasižymėjęs pagarba LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumui. 

2010 metais Seime ir keliuose Lietuvos universitetuose lankėsi Paulas Cameronas, pasakojęs apie „gėjus-kanibalus“. Šia medžiaga po kelių metų pasinaudojo bei ją mokiniams išdėstė ir skandalą Telšiuose sukėlusi tikybos mokytoja Loreta Raudytė, rašo 15min.lt

Į Seimą P. Cameroną pakvietė ne kas kitas, o būtent M. Adomėnas, inicijavęs parlamentinę grupę „Už žmogaus orumą“. 

M. Adomėnas 2017 metais teisinosi, kad apie skandalingus svečio pareiškimus nieko nežinojo. „Man jis buvo pristatytas kaip bona fide sociologas, pasisakantis už šeimą. Tik tiek šiuo klausimu galiu pasakyti“, – tąkart teigė politikas.

Tačiau dabartiniam užsienio reikalų viceministrui turėjo būti žinomas P. Camerono priešiškumas LGBTQ+ bendruomenei.

Mykolo Romerio universitetas 2010 metais informavo, kad viešoje paskaitoje su kontraversiškai vertinamu mokslininku buvo kalbama apie neigiamą homoseksualų įtaką visuomenei. Šioje diskusijoje dalyvavo ir pats M. Adomėnas.

„Lygių galimybių mafija“

Konservatoriaus polinkis kritikuoti homoseksualius asmenis – nuoseklus. 

Lietuvos LGBTQ+ portalas gayline.lt cituoja vieną M. Adomėno citatų: „Jeigu Briuselis lieps sulyginti visas visų mažumų teises ir galimybes, tai ir lyginsime, nepaisydami nei didžiosios tautos dalies vertybių, nei sveiko proto?“. 

Politikas taip pat yra pareiškęs, kad Lietuvoje egzistuoja „lygių galimybių mafija“.

Ragino atšaukti LGBTQ+ eitynes

2010 metais Vilniuje surengtos „Baltic Pride“ eitynės M. Adomėnui suteikė dar vieną galimybę pademonstruoti homofobiškas nuostatas.

Konservatorius išplatino laišką, kuriame sostinės merui pareiškė – išduotą leidimą eitynėms būtina atšaukti. „Tokių paradų neatskiriama dalis – atvirai demonstruojama panieka ir išpuoliai prieš visuomenės moralinę sanklodą, prieš šeimą ir krikščioniškąsias vertybes, kurias išpažįsta Lietuvos žmonių dauguma ir kurias mūsų tauta gynė nuo totalitarinio režimo bei prievarta pasaulėžiūrą primesti bandžiusių okupantų“, – skelbė jis laiške. 

Tačiau Vilniuje eitynės nepaisant M. Adomėno prieštaravimų įvyko. 

Pateikė „gėjų propagandos“ draudimo įstatymą

Konservatorius taip pat yra vienas iš vadinamojo „gėjų propagandos“ draudimo įstatymo Lietuvoje teikėjų. Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisa įtvirtinta, kad „draudžiama skelbti tokią informaciją, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Remiantis šiuo įstatymu po kelių metų iš prekybos buvo pašalintos Neringos Dangvydės knyga vaikams „Gintarinė širdis“, kurioje aprašyta istorija apie dviejų princų meilę. Dėl šio atvejo Strasbūro teisme yra nagrinėjama byla prieš Lietuvą.

M. Adomėno pateikta pataisa yra prilyginama Rusijoje galiojusiam draudimui skelbti nepilnamečiams informaciją, susijusią su LGBTQ+ bendruomene. Be kita ko, šį mėnesį teroristinės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė pataisas, kuriomis uždraudė skelbti su LGBTQ+ tema susijusią informaciją ne tik nepilnamečiams, bet ir suaugusiems asmenims.

Jarmo.net kreipėsi komentaro į Užsienio reikalų ministeriją. Sulaukus atsakymo publikacija bus papildyta.

Papildyta 2022-12-12 d. 10 val. 35 min. Nacionalinio žmogaus teisių forumo organizatoriai pateikė tokį komentarą: „Ačiū už keliamus klausimu. Informuojame, kad Užsienio reikalų ministerija yra viena iš Nacionalinio žmogaus teisių forumo iniciatorių ir organizatorių. Jau penkerius metus ši institucija dalyvauja tiek Forumo programos sudarymo, tiek kitose veiklose. Šių metų Forumo atidaryme turėjo dalyvauti užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Deja, dėl pasikeitusių aplinkybių jis atvykti negalėjo ir paskutinėmis dienomis sveikinimo kalbą jis delegavo perskaityti viceministrui. Taigi, viceministras Mantas Adomėnas buvo įgaliotas atstovauti ministrui“.

Papildyta 2022-12-12 d. 12 val. 48 min. URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento atsiųstame komentare teigiama, kad M. Adomėnas aktyviai dirba žmogaus teisių klausimais.

„Žmogaus teisės yra iškeltos vienu aukščiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų dabartinės valdančiosios koalicijos sutartyje, Lietuvos Vyriausybės programoje ir Užsienio reikalų ministerijos strateginiame darbo plane. Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas yra vienas šios kertinės politinės nuostatos įgyvendinimo lyderių.

Žmogaus teisių apsaugos klausimų, kuriais aktyviai dirba viceministras, ratas apima labai platų spektrą nuo vaikų ir asmenų su negalia teisių iki žmogaus teisių gynėjų apsaugos, laisvos žiniasklaidos žurnalistų saugumo ir žmogaus teisių ginkluoto konflikto metu. Viceministro lyderystė ir atkaklumas formuojant ir pristatant nuoseklią Lietuvos poziciją leido mūsų šaliai, be kita ko, aktyviai prisidėti prie tokių svarbių šių metų tarptautinių organizacijų sprendimų kaip Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucija dėl Rusijos pašalinimo iš Žmogaus teisių tarybos narių ir Žmogaus teisių tarybos rezoliucija, pasmerkusi sparčiai blogėjančią žmogaus teisių padėtį Rusijoje ir įsteigusi atitinkamą Jungtinių Tautų specialiojo pranešėjo mandatą.

Žmogaus teisių samprata neabejotinai apima ir mažumų, įskaitant LGBT+ bendruomenės narių, teises, kurias tiek Ministerija, tiek viceministras M. Adomėnas kaip jos politinės vadovybės narys, nuosekliai gina tarptautiniu ir nacionaliniu mastu. Viceministras yra asmeniškai prisidėjęs formuojant ir priimant sprendimus, leidusius Lietuvoje rasti prieglobstį asmenims, persekiotiems dėl lytinės orientacijos savo gimtose šalyse, ypač Rusijoje ir Afganistane, taip pat dėl Lietuvos prisijungimo prie daugelio tarptautinių dokumentų ir deklaracijų, ginančių LGBT+ bendruomenei priklausančių asmenų teises“, – rašoma URM pozicijoje.

Viceministras pabrėžė, kad jam yra svarbios ir LGBTQ+ asmenų teisės.

„Žmogaus teisės yra liberalių demokratijų visuomenių pagrindas. Laisvė buvo iškovota kiekvienam iš mūsų, nepriklausomai nuo tautybės, rasės ar lytinės orientacijos. Svarbu, kad būtų atliepti visų visuomenės grupių, įskaitant ir LGBTQ+ asmenų, interesai ir niekas nesijaustų pamirštas“,– teigia M. Adomėnas.

Naujesnė Senesni