Indija artėja prie tos pačios lyties porų santuokų įteisinimo?

Penktadienį, sausio 6-ąją, Naujojo Delio teismas nagrinės dviejų tos pačios lyties porų pateiktas peticijas. Ketinama išklausyti argumentus dėl tos pačios lyties asmenų santuokos pripažinimo. Pasisakys ir vyriausybės atstovai.

LGBTQ+ eitynės Indijos Kolkatos mieste | Debajyoti Chakraborty/NurPhoto nuotr. iš „Getty Images“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net 

Peticijoje, kurią pateikė gėjų pora Supriyo Chakraborty ir Abhay Dange, teigiama, kad LGBTQ+ piliečiams nesuteikiant teisės tuoktis yra pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumas.

Iki šiol Indija oficialiai nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų, tačiau leidžia poroms įteisinti „neregistruotą bendrą gyvenimą“. Tos pačios lyties poroms įstatymiškai neleidžiama paveldėti turto ar įsivaikinti. Tai taip pat gali apsunkinti apsilankymus ligoninėje, kadangi čia taikomos griežtos lankymosi taisyklės.

Peticijos pateikėjai įrodinėja, kad kadangi heteroseksualios susituokusios poros yra apsaugotos Aukščiausiojo Teismo sprendimais, tai ir LGBTQ+ poros savaime turėtų įgyti lygiai tokią pačią apsaugą.

Antrojoje peticijoje, kurią pateikė Parth Phiroze Mehrotra ir Uday Raj, teigiama, kad LGBTQ+ poroms negalint susituokti yra pažeidžiami net keletas Indijos Konstitucijos straipsnių.

„Pagrindinės teisės į santuoką paneigimas tokiems asmenims kaip peticijos pateikėjai yra visiškas konstitucinės teisės pažeidimas“, – rašoma peticijoje.

Tikimasi, kad sausio 6-osios posėdyje Indijos vyriausybė pareikš savo nuomonę dėl abiejų peticijų, taip pat savo dabartinę poziciją dėl tos pačios lyties asmenų santuokų.

2021 metais ministras pirmininkas Narendra Modi pareiškė, kad tos pačios lyties poros Indijoje „negali reikalauti pagrindinės teisės į tos pačios lyties asmenų santuoką“, taigi, tikėtina, kad vyriausybė pateiks peticijoms prieštaraujančius argumentus.

Tos pačios lyties asmenų santykiai Indijoje dekriminalizuoti 2018-aisiais.

Parengta pagal thepinknews.com
Naujesnė Senesni