Dėl homofobiškų komentarų Japonijos premjeras atleido vieną iš sekretorių

Praėjusią savaitę Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos vykdomojo sekretoriaus pareigas ėjęs Masayoshis Arai buvo atleistas po to, kai pasisakė prieš LGBTQ+ bendruomenės egzistavimą ir santuokų lygybę.

F. Kishida | Gettyimages.in nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

F. Kishida teigė, kad M. Arai kalbos, jog jis „net nenori pažvelgti“ į susituokusias tos pačios lyties asmenų poras, yra ir piktinančios, ir nesuderinamos su tolerantiška visuomene, skelbia naujienų agentūra BNS.

Praėjusį penktadienį M. Arai ne tik sakė, kad nenorėtų matyti LGBTQ+ porų, bet taip pat teigė, jog nenorėtų šalia jų gyventi.

Be to, žurnalistais M. Arai pareiškė, kad jeigu Japonijoje būtų pripažintos tos pačios lyties asmenų santuokos, tai „pakeistų visuomenės būdą“ ir „nemaža dalis žmonių apleistų šią šalį“.

Praėjusią savaitę, šeštadienį, surengtoje spaudos konferencijoje Japonijos premjeras F. Kishida teigė, kad M. Arai pasisakymai „visiškai nesuderinami su ministrų kabineto politika“.

„Mes gerbiame įvairovę ir siekiame įtraukios visuomenės“, – kalbėjo F. Kishida.

„Tokie komentarai visiškai neatitinka mūsų Vyriausybės politikos. Gaila, kad jie sukėlė nesusipratimų visuomenėje. Taip pat atsiprašau tų, kurie dėl tokių pastabų jautėsi nepatogiai“, – pridūrė Japonijos premjeras.

Nors Japonijos Vyriausybė nėra aiškiai nusiteikusi prieš LGBTQ+ teises, tačiau šalyje nacionaliniu lygmeniu nėra pripažįstamos tos pačios lyties porų santuokos arba partnerystė. Nepaisant to, maždaug 260 savivaldybių sukūrė „partnerystės priesaikos sistemą“ – neoficialią šių porų pripažinimo tvarką. Tai rodo, kad visoje šalyje plačiai palaikoma santuokų lygybė.

Be to, Japonijoje translyčiai asmenys, norintys pakeisti lyties žymenį dokumentuose, priversti kreiptis į teismą. Pagal Lyties tapatybės sutrikimo specialiųjų atvejų įstatymą, pareiškėjai turi būti įvertinti psichiškai ir chirurgiškai sterilizuoti. Jie taip pat turi būti nesusituokę, nesusilaukę jaunesnių nei 20 metų vaikų.

Pranešama, kad F. Kishidos valdančioji Liberalų demokratų partija pateiks anksčiau atidėtą LGBTQ+ teisių įstatymo projektą, kuris bus pateiktas Japonijos parlamentui. Tačiau žmogaus teisių ekspertai pažymi, kad įstatymo projektas – ribotas, nes nesukuria teisinės apsaugos nuo diskriminacijos. LGBTQ+ teisių aktyvistai įsitikinę – Japonijos politikai turėtų padaryti daugiau.
Naujesnė Senesni