Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje LGBTQ+ bendruomenė tapo skaitmeninio saugumo struktūrų persekiojimo aukomis

Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regiono vyriausybių pareigūnai nusitaikė į lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius (LGBT) asmenis sekdami jų veiklą internete – socialiniuose tinkluose, skelbiama praėjusį mėnesį žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ paviešintoje 135 puslapių ataskaitoje.

Asociatyvi istockphoto.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pranešama, kad LGBTQ+ bendruomenei nedraugiškų šalių saugumo pajėgos identifikuodavo LGBTQ+ asmenis socialiniuose tinkluose ir pasimatymų programėlėse, rinko apie juos informaciją, o pradėję baudžiamąjį persekiojimą rėmėsi neteisėtai gautomis skaitmeninėmis nuotraukomis, užfiksuotais pokalbiais ir panašia informacija pažeidžiant teisę į privatumą.

„Egipto, Irako, Jordanijos, Libano ir Tuniso valdžios institucijos pritaikė technologijas LGBTQ+ asmenų sekimui, – komentavo organizacijos „Human Rights Watch“ vyresnioji LGBTQ+ teisių ekspertė Rasha Younes. – Nors skaitmeninės platformos padėjo LGBTQ+ žmonėms išreikšti save, jos taip pat tapo valstybių remiamų represijų įrankiais“.

„Human Rights Watch“ užfiksavo 20 atvejų, kai Egipte, Irake ir Jordanijoje saugumo pajėgos, siekdamos apsimesti LGBTQ+ asmenimis, įsiifiltruodavo į „Grindr“ programėlę ir „Facebook“ LGBTQ+ bendruomenės grupes.

„Human Rights Watch“ ataskaitoje užfiksuoti 45 savavališko arešto atvejai, iš kurių 40 susiję su LGBTQ+ asmenų sulaikymu. Šie atvejai užfiksuoti Egipte, Jordanijoje, Libane ir Tunise. „Human Rights Watch“ duomenimis, vykdydamos areštus saugumo pajėgos tikrindavo žmonių telefonuose esančią informaciją, naudojo prievartą, grasino smurtu, kad galėtų surinkti kuo daugiau įrodymų, o kartais patys juos klastojo. Tai vėliau tapdavo pagrindu asmenis patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Ataskaitoje išnagrinėtos teisminės bylos, iškeltos prieš 23 LGBTQ+ bendruomenės narius. Jiems pateikti kaltinimai dėl santykiavimo su tos pačios lyties asmenimis, kurstymo ištvirkauti, ištvirkimo, prostitucijos, kibernetinių nusikaltimų. „Human Rights Watch“ duomenimis, dauguma baudžiamojon atsakomybėn patrauktų asmenų buvo išteisinti pateikus apeliaciją. 5 atvejais žmonės buvo nuteisti nuo 1-erių iki 3-ejų metų nelaisvės. 22 žmonėms nebuvo pareikšti jokie kaltinimai, tačiau prieš tai jie buvo sulaikyti.

Saugumo pajėgų sulaikyti LGBTQ+ asmenys pranešė susidūrę su proceso pažeidimais, susijusiais su pareigūnų veiksmais. Sulaikytiesiems nebuvo leista kreiptis į teisininkus, jie patyrė spaudimą pasirašyti priverstinius prisipažinimus, be to, pareigūnai konfiskavo mobiliuosius telefonus. 

Areštuotieji taip pat susidūrė su maisto ir vandens trūkumu, negalėjo pasimatyti su savo šeimomis, nebuvo teikiamos medicininės paslaugos. 

Pareigūnai, anot ataskaitos, pasitelkė psichologinį, fizinį ir seksualinį smurtą, o sulaikytos translytės moterys buvo nuolat laikomos vyrų kamerose, kuriose jos patyrė seksualinę prievartą.

Kai kurie LGBTQ+ asmenys buvo patalpinti į karcerį.

Egiptas, Irakas, Jordanija, Libanas ir Tunisas pagal tarptautinius ir regioninius žmogaus teisių principus yra įsipareigoję gerinti LGBTQ+ asmenų teisių situaciją. „Human Right Watch“ atstovų teigimu, 5 šalių vyriausybės turėtų gerbti ir ginti LGBTQ+ žmonių teises užuot taikiusios LGBTQ+ tapatybę kriminalizuojančius įstatymus ir leisdamos LGBTQ+ žmonių skaitmeninį persekiojimą.

Parengta pagal hrw.org
Naujesnė Senesni