Vengrijos krikščionių LGBTQ+ bendruomenė tikisi, kad popiežiaus vizitas išgydys socialines žaizdas

Vengrijos krikščionių LGBTQ+ bendruomenė tikisi, kad popiežiaus Pranciškaus vizitas Budapešte kitą savaitę gali padėti išgydyti žaizdas labai susiskaldžiusioje visuomenėje, kurioje stiprėja konservatyvios Vyriausybės kampanija prieš LGBTQ+ teises.

Popiežius Prancičkus | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/popefrancis nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kuris yra dešiniojo sparno nacionalistas, įsitvirtinęs valdžioje nuo 2010 m., siekia skatinti socialinę politiką, kuri, jo teigimu, apsaugotų krikščioniškąsias vertybes nuo Vakarų liberalizmo. Per pastaruosius kelerius metus premjeras atkreipė dėmesį į tai, ką jis vadina LGBTQ+ propaganda.

Popiežius oficialiai lankysis Vengrijoje balandžio 28-30 dienomis ir ves mišias po atviru dangumi priešais parlamentą su vaizdu į Dunojaus upę Budapešte.

Vizito metu 86-erių metų Pranciškus susitiks su Vengrijos politiniais lyderiais, įskaitant V. Orbaną, taip pat su diplomatais, kunigais, pabėgėliais, skurstančiaisiais.

28-erių metų LGBTQ+ aktyvistas Akosas Marco Modolo, kuris yra praktikuojantis katalikas, teigė, kad daugelis LGBTQ+ žmonių išgyvena gėdą dėl savo tapatybės ir „jaučia, kad Dievas jų nemyli“.

„Laimei, aš pats to niekada nejaučiau. Visada supratau, kad Dievas mane myli ir neįžvelgia jokių problemų dėl to, kad esu gėjus“, – sakė jis duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“.

Vaikinas kalbėjo, kad tikėjimas Dievu padėjo jam įveikti sunkumus, kai jis jautėsi vienišas  konservatyviame katalikų gausiai gyvenamame Mežoberėnų miestelyje, kuriame jis užaugo

A. Marco Modolo jau būdamas 14-kos metų suprato esąs gėjus, tačiau prireikė dar 5-erių metų, kol jis išėjo iš spintos – atskleidė savo seksualinę orientaciją. Iš pradžių – draugams, vėliau – šeimai.

Jis planuoja dalyvauti popiežiaus mišiose, vyksiančiose balandžio 30 d., ir tikisi, kad Pranciškaus tolerantiškas požiūris į LGBTQ+ ir visus atskirtį patiriančius žmones padės įveikti Vengrijos visuomenės susiskaldymą, kurį sukėlė Vengrijos Vyriausybės anti-LGBTQ+ kampanija.

„Jis yra mano mėgstamiausias popiežius iš visų. Ir jo žodžiai man yra tikrai širdžiai mieli ne tik LGBTQ+ klausimais, bet ir migracijos atžvilgiu“, – sakė jis ir pridūrė, kad pozityvi popiežiaus žinia labai reikalinga Vengrijos radikaliai visuomenei.

Pranciškus ne kartą yra pareiškęs, kad Romos katalikų bažnyčia turi priimti LGBTQ+ žmones. Pontifikas sakė, kad nors homoseksualūs veiksmai – nuodėmė, tačiau potraukis tai pačiai lyčiai – ne.

„Visi žmonės yra Dievo vaikai, visi žmonės. Dievas nieko neatstumia. Dievas yra tėvas. Ir aš neturiu teisės ko nors išvaryti iš Bažnyčios“, – kalbėjo Pranciškus.

Vengrijoje nėra pripažįstamos homoseksualios santuokos, tačiau yra įteisinta civilinė sąjunga. 2021 m. „Zavecz“ tyrimų instituto atlikta apklausa parodė, kad apie 56 proc. vengrų pritaria, jog homoseksualūs žmonės turi turėti lygias teises.

2022 m. viduryje Europos Komisija kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą dėl 2021 m. Vengrijoje priimto įstatymo, draudžiančio mokyklose naudotis medžiaga, kuri, anot Vengrijos Vyriausybės, skatina homoseksualumą ir norą keisti lytį.

V. Orbano Vyriausybės priimtas įstatymas pristatomas kaip ginantis vaikus, nors projektą dėl diskriminacinių nuostatų prieš LGBTQ+ bendruomenę sukritikavo daugybė žmogaus teisių organizacijų, o Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pavadino jį „gėda“.

Vyriausybė pareiškė, kad įstatymas nėra nukreiptas prieš LGBTQ+ bendruomenę. Trečiadienį Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pakartojo, kad Vyriausybė „atmeta agresyvią LGBTQ+ propagandą“ ir bet kokia kaina saugos vaikus.

Parengta pagal reuters.com informaciją
Naujesnė Senesni