Rumunija turi pripažinti tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas, nusprendė Europos žmogaus teisių teismas

Rumunija privalo įteisinti tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas, antradienį nusprendė Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT), praneša france24.com.

Asociatyvi Pavel Danilyuk/pexels.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dvidešimt viena tos pačios lyties pora padavė Rumuniją į EŽTT. Pareiškėjai teigė, kad jų santykių teisinio pripažinimo stoka „atėmė iš jų, kaip partnerių, orumą“.

Antradienio sprendime EŽTT konstatavo, kad šalis pažeidė Konvencijos 8 straipsnį, ginantį teisę į šeimos gyvenimo gerbimą, kadangi nesuteikė LGBTQ+ poroms jokių priemonių teisiškai apsaugoti jų santykius.

EŽTT teigė, kad nė vienas iš Rumunijos Vyriausybės argumentų neatsveria porų susirūpinimo. Be to, teismas pasisakė, kad tos pačios lyties asmenų civilinių sąjungų pripažinimas nepakenks santuokos institutui.

Sprendimas taps teisiškai privalomas po trijų mėnesių laikotarpio, per kurį abi proceso šalys turės teisę apskųsti EŽTT sprendimą

Jei nė vienas to nepadarys, sprendimas įsigalios ir tai lems, kad Rumunija turės įgyvendinti teisės aktus dėl tos pačios lyties asmenų civilinių sąjungų įteisinimo.

2021 metais Rumunijos pilietinių teisių organizacijos „Accept Association“ atlikta apklausa parodė, kad 43 proc. gyventojų pasisako už teisinę tos pačios lyties santykių apsaugą, o 71 proc. respondentų teigė, kad šis žingsnis neturės įtakos jų gyvenimui.
Naujesnė Senesni