„TikTok“ toliau klimpsta į šnipinėjimo skandalą: įtariama, kad rinko informaciją apie LGBTQ+ vartotojus

Aiškėja naujos detalės apie galimą „TikTok“ vartotojų, priklausančių LGBTQ+ bendruomenei, šnipinėjimą.

Asociatyvi Solen Feyissa/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša estonianfreepress.com, tinklo „TikTok“, priklausančio Kinijoje įsikūrusiai bendrovei „ByteDance“, darbuotojai tariamai buvo sudarę sąrašą asmenų, kurie peržiūrėdavo LGBTQ+ bendruomenei skirtą turinį.

„TikTok“ tvarkė vartotojų, reguliariai peržiūrėdavusių LGBTQ+ bendruomenei skirtą turinį, sąrašą, kuris buvo prieinamas bendrovės darbuotojams mažiausiai metus, leidiniui „Wall Street Journal“ sakė buvę „TikTok“ darbuotojai.

Neįvardinti šaltiniai teigė, kad jų kolegos Kinijoje turėjo prieigą prie sąrašo asmenų, peržiūrėdavusių video įrašus, kurie buvo priskirti LGBTQ+ kategorijai.

Vartotojų duomenų ir elgesio stebėjimas socialiniams tinklams gali būti būdas parinkti turinį ir skelbimus, kuriuos vartotojai norėtų išvysti. Tačiau kai kurie „TikTok“ darbuotojai baiminosi, kad platformoje surinkti duomenys gali būti panaudoti šantažo tikslams. Neįvardyti šaltiniai tikino, kad LGBTQ+ turinio žiūrovai nėra vieninteliai, apie kuriuos „TikTok“ renka duomenis ir sudaro jų sąrašus, rašo „Wall Street Journal“.

Paklausus apie duomenų stebėjimą ir jų naudojimą, „TikTok“ atstovas Jasonas Grosse teigė, kad socialinis tinklas užtikrina vartotojų privatumą.

„TikTok“ naudojančių asmenų privatumo ir saugumo užtikrinimas yra vienas iš svarbiausių mūsų prioritetų, – pirmadienį tikino J. Grosse. – „TikTok“ neidentifikuoja asmenų ir remiantis tuo, ką jie žiūri, nerenka jautrios informacijos, tokios kaip seksualinė orientacija ar rasė“.

Kinijos politika dėl šnipinėjimo kelia susirūpinimą JAV politikams. Baiminamasi, kad tinkle „TikTok“ renkami vartotojų duomenys gali būti nutekinami komunistinės Kinijos vyriausybei.

„TikTok“ anksčiau ginčijo žinias apie savo siekį stebėti vartotojų fizines vietas, tačiau kovo mėnesį JAV Kongrese galiausiai pripažino, jog rinko informaciją apie amerikiečių buvimo vietas.

„TikTok“ generalinis direktorius Shou Zi Chew patikino, kad ankstesnės programėlės „TikTok“ versijos rinko tikslią GPS informaciją iš vartotojų, o platformoje vis dar gali būti renkama tokia informacija iš nedidelės dalies vartotojų, kurie naudoja pasenusią programėlės versiją.

Duomenys apie tai, ką vartotojai žiūri ir kur jie yra, nėra vienintelė asmeninė informacija, kurią stebėjo „TikTok“ darbuotojai. „Forbes“ duomenimis, „ByteDance“ valdomoje platformoje taip pat buvo fiksuojami jautrių terminų paminėjimai. „Forbes“ pranešė, kad bendrovės „ByteDance“ sudarytame jautrių terminų žodynėlyje yra tokie žodžiai kaip „Kinija“, buvęs JAV prezidentas „Donaldas Trumpas“ ir teroristinės Rusijos prezidentas „Vladimiras Putinas“.

„TikTok“ atstovai „Forbes“ komentavo, kad ši informacija gali būti pasenusi ir neišsami, o bendrovė „ByteDance“ Kinijoje prieinamai „TikTok“ versijai taiko skirtingą turinio politiką ir kompiuterinį kodą nei programėlei užsienyje.
Naujesnė Senesni