Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė dr. Rūta Kačkutė: istorija, kuri atspindi tik dalies visuomenės patirtis – ribota

Liepos 1 d. vyksta „Vilnius Pride 2023“, kurio šūkis „Vis dar einam“ išties iškalbingas, nes reikia eiti ir palaikyti dalį visuomenės, kuri vis dar priversta įrodinėti teisę į orų ir lygiavertį gyvenimą. Kartu žodis „pride“ – tai ir pasididžiavimas, o eitynės – šventė, kurios metu švenčiama laisvė, lygybė, meilė ir pats gyvenimas, tačiau šiuos dalykus reikia vertinti ir puoselėti kasdien. Reikšdamas palaikymą ir traktuodamas LGBT+ bendruomenę kaip lygiavertę visoms kitoms, Lietuvos nacionalinis muziejus taip pat ėmėsi veiksmų. Pernai muziejaus Istorijos rinkinių skyrius pradėjo rinkti LGBT+ bendruomenės eksponatus ir kreipėsi į Lietuvos gėjų lygą dėl bendradarbiavimo, rašoma pranešime spaudai.

Dr. Rūta Kačkutė | Silvestro Samsono nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Siekdamas atspindėti kuo platesnę Lietuvos istoriją, muziejus stengiasi išeiti už savo pastatų ir sau įprastos tematikos ribų, atrasti tai, kas dar nepažinta. Kolektyvinis praeities pasakojimas, kuris atspindi tik dalies visuomenės patirtis – ribotas. Būtent įvairių bendruomenių istorija ir jų pažinimas gali būti atspirties taškas, kuriuo remdamiesi formuojame ne tik savęs suvokimą, santykį su mus supančia aplinka – suvokiame savo tapatybes platesniame kontekste, bet ir stipriname bendrumą. LGBT+ bendruomenė yra svarbi visuomenės dalis, kurios gyvensenos ir problemų negalime ignoruoti, nes kartu kuriame mūsų visų istoriją ir ateitį.

„Gyvename laikais, kai istorijos pasakojimais užaštrinamos mūsų visuomenės priešpriešos. Negalime būti pasyvūs tokių procesų stebėtojai. Ieškodami dialogo, turime pažinti ir suprasti skirtingų kartų, etninių grupių, gyvenimo būdo bendruomenes. Privalome atskleisti visų istorijas, juk kuo įvairesni žmonės – tuo įvairesnė ir spalvingesnė mūsų visų kurta ir kuriama istorija“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė dr. Rūta Kačkutė.

Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijos rinkinių skyriaus vedėja dr. Giedrė Milerytė-Japertienė pažymi, kad muziejaus rinkiniai turi atspindėti visas bendruomenes, todėl natūralu, kad rinkiniuose turi atsirasti vietos LGBT+ eksponatams. Taigi buvo kreiptasi į ilgiausiai LGBT+ bendruomenei atstovaujančią organizaciją Lietuvos gėjų lygą (LGL), veiklą pradėjusią dar 1993 metais.

Giedrė Milerytė-Japertienė | Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.

„Turime suprasti, kad norėdami labiau pažinti vieni kitus ir mūsų visų kurtą istoriją, negalime ignoruoti nė vienos bendruomenės. Istoriją kuriame šiandien, ir prie jos aktyviai prisideda kiekvienas. Lietuvos nacionalinio muziejaus paskirtis – saugoti visų mūsų bendruomenių atmintį, kad ateityje galėtume papasakoti, kas ir kaip mus formavo, kaip ir kokie esame. Svarbus kiekvienas eksponatas, nes saugo savyje unikalų pasakojimą ir istorinį kontekstą, – sako Giedrė Milerytė-Japertienė. – Tik per visų bendruomenių reprezentaciją galima atspindėti mūsų visuomenės poliarizaciją, kuo tiksliau ir plačiau papasakoti, kaip kinta istorija, kaip mes, kaip visuomenė, progresuojame ar stagnuojame.“

2022 metų liepą Nacionalinė LGBT+ teisių organizacija Lietuvos gėjų lyga iš LGBT+ bendruomenės centro archyvo perdavė Lietuvos nacionaliniam muziejui 23 muziejinės reikšmės eksponatus. Tarp muziejui perduotų leidinių ir atributikos – ir „Baltic Pride“ festivalio albumai, atspindintys visą festivalio istoriją nuo 2010 metų.

Vladimiras Simonko | LGL/A. Didžgalvio nuotr.

Lietuvos gėjų lygos vadovo Vladimiro Simonko teigimu, tai svarbus valstybinio muziejaus žingsnis, nes LGBT+ istorija iki šiol likdavo paraštėse ar net atvirai buvo ignoruojama. Lietuvoje vyko tik viena didesnė paroda „Nuo sutemų iki aušros. 20 LGBT laisvės metų Lietuvoje“, kurią 2013 m. inicijavo asociacija Lietuvos gėjų lyga. Džiugu, kad dabar bendruomenės istorija bus atspindėta ne tik Berlyno ir Amsterdamo muziejų archyvuose, bet ir Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Tikimės, kad tai paskatins naujų įtraukių parodų ar ekspozicijų idėjas.

Asmenis, norinčius padovanoti eksponatų, Lietuvos nacionalinis muziejus prašo kreiptis į žemiau nurodytą kontaktinį asmenį.

Kontaktinė informacija:

Santa Lingevičiūtė,

Lietuvos nacionalinio muziejaus viešųjų ryšių specialistė

Tel. +370 673 04145

Naujesnė Senesni