Simonas Bartulis. Moralinė panika: šįkart – dėl translyčių asmenų

Į Lietuvą, regis, (vėl) ateina dar viena moralinė panika – šį kartą apie translyčius asmenis. Vis dažniau matau „argumentus“ kartais ir iš žmonių, kurie palaiko LGB teises, apie translyčius įvairiose industrijose, pvz. sporte. Esą translytėms moterims lengviau dalyvauti sporte ir nugalėti kitas moteris.

Asociatyvi Nikolas Gannon/unsplash.com nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Man tai priminė nutikimą darbe. Kasmet Londone vyksta „London Marathon“, prie kurio man tenka dirbti su savo NVO, kadangi tai yra labdaringas renginys. Šiemet jis vyko balandį ir iš karto po jo pasirodė maždaug tokios antraštės iš konservatyvių medijų JK: „Translytė bėgikė nugalėjo 14 000 moterų Londono Maratone“.

Antraštės esmė, aišku, yra sudaryti įvaizdį, kad bėgikė vos ne pirma atbėgo ir nugalėjo tiek daug moterų todėl, kad yra translytė. O tiesa yra tokia: ji atbėgo beveik 6 000-toji. Palyginus su bėgikais, kurie bėgo mano už mano NVO ir kurie NĖRA profesionalūs bėgikai, ji buvo lėtesnė.

Bet aišku, antraštė „translytė moteris nubėgo Londono Maratoną šiek tiek geriau, nei vidutiniškai“ duotų mažiau clickų.

Taip yra ir su bene visais reportažais apie translytes moteris sporte (įdomu, pvz., kad apie translyčius vyrus nekalbama visai). Paniką skleidžia žmonės, kurie nieko nežino apie lyties tranziciją, jos efektus kūnui ir sportininkams, jų karjerai, jeigu tranzicija pradedama jauname amžiuje.

Pavyzdžiui, niekas nekalba, kaip hormonų terapija profesionaliam sportininkui gali sutrukdyti karjerą jos pike, ir kad tas asmuo vėliau turės atsigriebti, kol jo bendramečiai toliau renka medalius.

Pavyzdžiui, niekas nekalba, kad mūsų kūnai, biologija ir lytis nėra tiesiog chromosomos ir viskas.

Hormonai paveikia mūsų kaulus, raumenis, riebalus, ir visą anatomiją. Pradedant hormonų terapiją šie pakitimai kūne turi milžinišką (surprise – nebūtinai „pozityvų“) efektą profesionaliems sportininkams.

Pavyzdžiui, visi kalba apie pavienius atvejus, kuomet translytės moterys laimi sporte. Tačiau niekas nekalba apie šių moterų statistinius pasiekimus sporte – jų yra ne tiek daug, kiek gali atrodyti iš cherry pickintų pavyzdžių (jei neklystu, tik dvi translytės moterys dalyvavo Olimpinėse žaidynėse nuo 2003 m.). 

Taip, yra tų, kurios laimi sporte. Nieko čia keisto. Taip pat yra begalės tų, kurios nelaimi.

Lengva komentuoti, jei esi „ekspertas“, kuris naudoja 9-tos klasės biologijos vadovėlio žinias.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni