Diskusija apie moterų lyderystę IT sektoriuje – jau ketvirtadienį Vilniuje

IT specialistai yra vieni labiausiai trokštamų darbuotojų šiai dienai. Reaguojant į šią paklausą, jiems yra dažniausiai mokamas didesnis nei vidutinis atlygis šalyje, tačiau šiame sektoriuje ne tik dar ženkliai mažiau moterų specialisčių, bet ir vadovių, rašoma pranešime spaudai.

Asociatyvi Mizuno K/pexels.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip teigia IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė, per paskutinius kelis IT sektoriuje dirbančių moterų skaičius sumažėjo 2,1 procento. Tai galimai labiausiai nulėmė juodųjų gulbių metai, t. y. visuomenei nenuspėjamų ir netikėtų įvykių eiliškumas, turėjęs didelę reikšmę socialiniams ir ekonominiams veiksmams (COVID-19, karas, ekonominė krizė) – kai kurioms moterims atsirado poreikis ar nebuvo pasirinkimo, kaip sugrįžti į „moteriškas“ profesijas.

Visgi, G. Dzindzelėtaitė – Kelmelė, atsakinga už nemokamos „Sourcery“ akademijos veiklą, kurios ilgalaikis tikslas – dešimt kartų padidinti stojančiųjų į informacines technologijas kiekį Lietuvoje per artimiausius dešimt metų, šiuo aspektu įžvelgia ir teigiamų pokyčių.

„Žvelgiant į „Sourcery“ akademijų statistiką, kandidatuojančių moterų kiekis bendrame kandidatų sraute kasmet yra vis augantis. Šiais metais jis siekia net 30 proc. Populiarumo eiliškumas, renkantis atitinkamus kursus, pasiskirsto labai aiškiai, kadangi daugiausiai moterų kandidatuoja ir patenka į testavimo kursą. Beveik vienodas procentas moterų ir vyrų studijuoja mūsų Front-End programavimo akademijoje. Mažiausiai moterų aplikuoja į Full-Stack (JAVA ir .NET) kursus“, – tendencijas įvardija vadovė.

Moteris dažniau kamuoja imposterio sindromas

Laura Duksaitė – Iškauskienė, tiesioginės darbuotojų atrankos UAB „Master Class Lietuva“ vadovė, įžvelgia ir dar vieną aspektą, dėl kurio moterų vadovių šiame sektoriuje yra mažiau – tai imposterio sindromas.

Laura Duksaitė – Iškauskienė | Asmeninio albumo nuotr.

Šis sindromas visuomenėje aptarinėjamas itin plačiai. Jis pasireiškia tuo, kad nepasitikėjimas kyla net tose srityse, kuriose yra pasiekiami aukšti rezultatai. Imposterio sindromą lydi nervingumo, neramumo jausmai.

Tam, žinoma, įtakos turi ir statistika – JAV didžiausioms įmonėms, kurios priklauso „Fortune 500“ sąrašui, vadovauja 10,4 proc. moterų.; Lietuvos vadovų portretas atskleidžia, kad pastaraisiais metais moterų vadovių skaičius išlieka toks pats – 30%.

„Tikriausiai tarp mūsų sunkiai rastume pavyzdžių, kieno močiutė buvo vadovė. Vis dar reikia laiko, kai moterys ženkliai mažiau jaus lyčių stereotipų poveikį. O dabartinė statistika prisideda ir prie polinkio į kritiškesnį lyginimąsi bei perfekcionizmą“, – išskiria ekspertė.

Daugiau apie tai, kas skatina moteris siekti vadovių pozicijų ir tapti lyderėmis IT srityje bus galima išgirsti lapkričio 30 d. diskusijoje lietuvių kalba „Moterų lyderystė technologijų sektoriuose“.

Rasa Raulinaitė, IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) įmonės programuotojų departamento vadovė; Laura Duksaitė – Iškauskienė, „Master Class Lietuvos“ partnerė; Aliona Sosunova – Piurko, „Vinted“ inžinerijos direktorė, „Tech Kinship“ įkūrėja dalinsis savo asmeninėmis istorijomis, pamokomis ir patirtimi bei su kokiais iššūkiais teko susidurti siekiant vadovaujančių pozicijų bei skatins į šį klausimą pažvelgti plačiau.

Diskusiją moderuos IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė. Nemokamas renginys prasidės nuo 18 val., „Devbridge“ biure adresu Žalgirio g. 112, Vilnius. Į jį galima registruotis čia.
Naujesnė Senesni