Latvijos parlamentas vėl sieks įteisinti civilinę partnerystę: tam priešinasi konservatoriai

Latvijos parlamentas šalyje vėl bandys įteisinti civilinę partnerystę, pirmadienį paskelbė Ukrainos LGBTQ+ teisių centras „Nash Svit“. Skelbiama, kad ketvirtadienį per pirmąjį svarstymą politikai pritarė įstatymų projektams, kuriais iš dalies keičiami Latvijos teisės aktai. Po savaitės laukiama galutinio balsavimo dėl pritarimo.

Asociatyvi Charlotte Turner/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Latvijos Vyriausybės inicijuotus teisės aktų projektus ketvirtadienį vienbalsiai palaikė 53 valdančiosios koalicijos nariai, tiesa, jiems prieštaravo 40 parlamento opozicijai priklausančių parlamentarų.

Kaip pažymima LGBTQ+ teisių centro „Nash Svit“ pranešime, 2020 metais Latvijos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad šalies Konstitucija gina ir tos pačios lyties šeimos partnerių teises, todėl valstybė yra įpareigota priimti atitinkamus teisės aktus. Vis tik pirmasis bandymas tai padaryti nepavyko: ankstesnis įstatymo projektas dėl civilinės sąjungos užstrigo.

Dabar Konstitucinio Teismo sprendimą bando įgyvendinti naujoji šalies valdžia.

Jeigu dabartiniam Vyriausybės projektui pritars parlamentas ir įstatymas įsigalios, partneriai savo santykius galės registruoti pas notarą ir įgis tam tikras teises socialinėje ir ekonominėje srityse. 

„Tačiau siūlomos įstatymo pataisos nesprendžia nuosavybės teisių, paveldėjimo ir tėvystės bei motinystės klausimų, todėl net jei jos bus priimtos, Latvijos liberalai ir LGBTQ+ aktyvistai žada ir toliau kovoti dėl visiškos teisinės tos pačios lyties santuokų lygybės. Kita vertus, Latvijos konservatoriams iš esmės svarbu neleisti priimti bet kokio įstatymo, kuris pagerintų LGBTQ+ bendruomenės padėtį, todėl jie nesutinka su jokiais kompromisais šiuo klausimu“, – teigia  LGBTQ+ teisių centro „Nash Svit“ atstovai.

Naujesnė Senesni