P. Gražuliui Seime skambėjo kaltinimai: dalis Seimo net nesusimąsto, kokio lygio tai yra blogis neapykantos kalba

Seimas ketvirtadienį svarstė parlamentaro Petro Gražulio teisinio imuniteto panaikinimą vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl neapykantos kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Petras Gražulis | Viktorijos Chornos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo Seime nebuvo balsuoja, galutinis balsavimas dėl nutarimo priėmimo vyks kitą savaitę, skelbia tv3.lt

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Pozicijos nepakeitė

Seimo tribūnoje ketvirtadienį pasiskęs P. Gražulis aiškino savo pozicijos LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu nekeisiantis, o Lietuvoje yra propaguojamas „genderizmas“, homoseksualumas bei, kaip jis įvardijo, kiti seksualiniai nusikaltimai.

„Žinot, tiek tų apkaltų, tiek tų kaltinimų, kad tiesiog nespėjau atsimušinėti ir nežinau, nei kokia tema kalbėti, bet paskutinę minutę ateidamas vis tiktai į salę susigaudžiau: čia yra tai, kad aš esu kaltinamas, kad išsakiau savo krikščionišką poziciją, jog homoseksualizmas yra iškrypimas. Aš rėmiausi Evangelija, Senuoju ir Naujuoju Testamentu“, – aiškino politikas.

R. Petrauskienė: dalis Seimo net nesusimąsto, kokio lygio tai yra blogis

Seimo narė Rasa Petrauskienė ragino Seimą atkreipti dėmesį, kokią žalą daro neapykantos kalba.

Seimo narė Rasa Petrauskienė | Olga Posaškova

„Iš tikrųjų jūs tik paklausykite, ką jis (Petras Gražulis, – jarmo.net) kalba dabar. Ir toliau šiame procese skleidžia neapykantos kalbą. <...> Todėl labai svarbu turėti jautrumą neapykantos kalboms ir duoti atkirtį pačioje pradžioje. O kad tai nebūtų klaida, kad nebūtų kažkoks asmeninis politikų santykių aiškinimasis, valstybėje mes turime teisėsaugos sistemą, kuri visas galimybes turi objektyviai įvertinti ir pasakyti, ar mes klystame, ar ne. Kolegos, aš kreipiuosi į opoziciją. Neapykantos kalba Seime yra toks baisus dalykas, kuris akivaizdžiai pastebimas, dalis Seimo net nesusimąsto ir nesuvokia, kokio lygio tai yra blogis“, – sakė R. Petrauskienė.

Vadino ideologija

Tuo metu Seimo narys Mindaugas Puidokas aiškino, kad LGBTQ+ bendruomenės klausimų „brukti per jėgą visuomenei nereikėtų“.

Mindaugas Puidokas | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.

„Šiandien absoliuti dauguma tėvų tikrai nenori, kad darželiuose ir mokyklose jų vaikai būtų ugdomi pagal LGBT genderinę ideologiją, nes tai yra ideologija, kuri niekuo nesusijusi su homoseksualių žmonių teisių apsauga“, – savo poziciją pareiškė parlamentaras.

Prisikalbėjo

Jarmo.net primena, kad ikiteisminis tyrimas dėl P. Gražulio pasisakymų buvo pradėtas praėjusių metų gegužę.

Generalinės prokuratūros teigimu, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys Petras Gražulis padarė nusikalstamą veiką, numatytą BK 170 straipsnio 2 dalyje, t. y. 2022 m. gegužės 26 d. apie 12 val. 1 min. Seimo patalpose po Seimo plenarinio posėdžio, kurio metu buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, jo pasisakymus filmuojant ir transliuojant į eterį televizijų kameroms, viešai tyčiojosi ir niekino žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Generalinė prokuratūra | Jarmo.net nuotr.

Anksčiau Seimo tyrimo komisijoje prokurorė Jurgita Jasiūnienė nurodė, kad „tyrimo metu nustatyta, kad Seimo nario Petro Gražulio pasisakymai buvo nukreipti į tam tikrą asmenų grupę ir į atskirus asmenis“.

„Šiame ikiteisminiame tyrime yra gautos net trys specialistų išvados, tai yra būtent konkrečiai lingvistiniai tyrimai, kuriuose yra detaliai ir išsamiai išanalizuota, kurios būtent frazės yra įžeidžiančios, kurios yra žeminančios ir tiesiog kuriomis yra propaguojama LGBTQ + žmonių grupės patalogizavimo idėja. Tai išsamiai tose išvadose yra išanalizuota ir tuo pagrindu mes formuojame kaltinimą“, – komisijos posėdyje teigė J. Jasiūnienė.
Naujesnė Senesni