Byla dėl P. Gražulio neapykantos kalbos perduota teismui

Vilniaus apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Lietuvos Respublikos Seimo narys Petras Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 m. gegužės 26 d. Lietuvos Respublikos Seimo patalpose, po Seimo plenarinio posėdžio, kuriame buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, viešai išsakė teiginius, kurie vertintini kaip žmonių grupės niekinimas dėl jų seksualinės orientacijos, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Petras Gražulis | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

 Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P. Gražulis tai darė veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei talpinami internetinėje žiniasklaidoje.

Nukentėjusiais šiame tyrime yra pripažinti 5 asmenys.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros specializuoto skyriaus prokurorė, tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Seimo nario Petro Gražulio teisinė neliečiamybė panaikinta po to, kai š. m. spalio 24 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimą dėl šio Seimo nario teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Š. m. lapkričio 23 d. Petrui Gražuliui buvo pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d. Šiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.
Naujesnė Senesni