Penkios istorinės LGBTQ+ asmenybės, keitusios pasaulį

Kova už lygybę ir teisę būti savimi – nepaprastai įvairi ir įdomi. Daug garsių asmenybių, gyvenusių praeityje, visame pasaulyje kovojo už LGBTQ+ bendruomenės pripažinimą ir lygiateisiškumą. Vasaris, kuris minimas kaip LGBTQ+ istorijos mėnuo, yra puiki proga juos prisiminti. Jarmo.net kviečia susipažinti su penkiais LGBTQ+ aktyvizmo lyderiais, keitusiais pasaulį.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Harvey Milk (1930–1978)

Harvey Milkas – buvęs JAV politikas ir LGBTQ+ teisių aktyvistas. Vyras gimė 1930 m. gegužės 22 d., o buvo nužudytas 1978 m. lapkričio 27 d.

Harvey Milkas | Milkfoundation.org nuotr.

Gimęs ir užaugęs Niujorke, H. Milkas persikėlė į San Franciską Kalifornijoje ir čia tapo pirmuoju apie savo tapatybę drąsiai kalbėjusių politiku.

Jis buvo išrinktas San Francisko stebėtojų tarybos nariu. H. Milkas šias pareigas ėjo beveik 11 mėnesių.

Politikas parėmė įstatymo projektą, draudžiantį diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos.

Įstatymo projektui pritarė 11 stebėtojų tarybos narių, o 1 balsavo prieš. Galiausiai įstatymas įsigaliojo jį pasirašius tuometiniam San Francisko merui Georgui Mosconui.

1978 m. lapkričio 27 d. H. Milkas ir meras G. Mosconis buvo nužudyti stebėtojų tarybos nario Dano Whito – vienintelio, kuris balsavo prieš H. Milko remiamą įstatymą.

H. Milkas po mirties 2009 m. buvo apdovanotas Prezidento laisvės medaliu

H. Milkas yra laikomas vienu iš pagrindinių LGBTQ+ lyderių, atvėrusių kelią LGBTQ+ bendruomei politikoje. Įkvėpęs ateities kartas kovoti už lygiateisiškumą ir LGBTQ+ bendruomenės lygybę, jis išlieka pavyzdžiu ir šiandienos LGBTQ+ teisių aktyvistams.

Marsha P. Johnson (1945–1992)

Marsha P. Johnson – translytė moteris, išgarsėjusi savo aktyvia veikla Niujorko LGBTQ+ bendruomenėje.

Marsha P. Johnson | Nps.gov nuotr.

Aktyvistė gimė 1945 m. New Jersey valstijoje.

1969 m., prasidėjus „Stonewall“ sukilimui, ji tapo viena iš aktyviausių demonstracijų prieš policijos smurtą dalyvių.

Po „Stonewall“ sukilimo M. P. Johnson ir jos draugė Sylvia Rivera įkūrė „Street Transvestite Action Revolutionaries“ – organizaciją, teikusią pagalbą gatvėse atsidūrusiems translyčiams žmonėms.

Deja, 1992 m. gegužės mėnesį M. P. Johnson buvo rasta negyva Niujorke. Nors jos mirtis pradžioje buvo laikoma savižudybe, iškilo ir teorijų, kad galbūt aktyvistė buvo nužudyta.

M. P. Johnson aktyvizmas tapo simboliu ir pavyzdžiu, kaip kovoti už translyčių asmenų teises ir lygybę LGBTQ+ bendruomenėje.

Alanas Turingas (1912–1954)

Alanas Turingas yra žinomas kaip vienas iš labiausiai nusipelniusių XX a. matematikų. Tačiau tuo metu mažai kas žinojo, kad jis – homoseksualus.

Alanas Turingas | Berichtenuithetverleden.wordpress.com nuotr.

Šio vyro gyvenimo istorija liudija kadaise prieš LGBTQ+ asmenis taikytą persekiojimą ir nepakantumą.

A.Turingas II pasaulinio karo metu, dirbdamas „Bletchley Park“ kodų slėptuvėse, dešifravo nacių kodą „Enigma“. Būtent jo darbas leido sąjungininkams sėkmingai pulti nacių jūrų laivus.

Tačiau, nepaisant didžiulio nuopelno šaliai, A. Turingas buvo persekiojamas dėl savo seksualinės orientacijos. 1952 m. jis buvo nuteistas už homoseksualumą, jam įvykdyta chemine kastracija.

Susidūręs su depresija, 1954 m. jis nusižudė.

2009 m. britų Vyriausybė oficialiai pripažino savo klaidas ir atsiprašė už kadaise taikytą persekiojimą prieš LGBTQ+ asmenis.

Sylvia Rivera (1951–2002)

1951 m. gimusi Niujorke, Sylvia Rivera tapo žinoma dėl savo aktyvaus dalyvavimo LGBTQ+ teisių srityje.

Sylvia Rivera | York.cuny.edu nuotr.

S. Rivera, kaip ir M. P. Johnson, buvo viena iš pagrindinių protestuotojų „Stonewall“ sukilime. Mitingavusi prieš policijos brutualų elgesį, ji skatino ir kitus žmones įsitraukti į protestą.

S. Rivera taip pat žinoma kaip viena iš organizacijos „Street Transvestite Action Revolutionaries“ įkūrėjų.

Aktyvistės gyvenimas nebuvo lengvas, tačiau ji visas savo jėgas skyrė siekdama kovoti su skurdu, nelygybe ir diskriminacija.

Nepaisant kilusių iššūkių ir sunkumų, S. Rivera visą gyvenimą laikėsi pareigos kovoti už LGBTQ+ bendruomenės teises.

S. Rivera mirė 2002 m. gegužės mėnesį, bet jos įnašas į lygybę prisimenamas iki šiol.

Magnus Hirschfeld (1868–1935)

Magnus Hirschfeld buvo vokiečių gydytojas, seksologas ir vienas iš pirmųjų LGBTQ+ teisių gynėjų. Šis medikas tapo svarbia XX a. figūra, nes aktyviai veikė ginant homoseksualių asmenų teises.

Magnus Hirschfeld | Timesofisrael.com nuotr.

1919 m. Berlyne M. Hirschfeldas įkūrė pirmąjį pasaulyje Lyties mokslų institutą. Šis institutas specializavosi seksologijos ir seksualinių mažumų tyrimuose. Institute vyko įvairios veiklos, pavyzdžiui, rengiamos paskaitos, teikiamos konsultacijos. Institutas taip pat publikuodavo straipsnius taip siekiant visuomenę paskatinti suprasti ir toleruoti LGBTQ+ asmenis.

M. Hirschfeldas tapo vienu iš pirmųjų, viešai pasisakiusių prieš homofobiją.

Vykdydamas aktyvią veiklą LGBTQ+ teisių srityje, M. Hirschfeldas prieštaravo nacistiniam režimui, kuris nuo 1933 m. pradėjo persekioti homoseksualius žmones Vokietijoje. Naciams atėjus į valdžią, 1933 m. gegužės mėnesį jie institutą uždarė.

Emigravęs į Nyderlandus, 1935 m. M. Hirschfeldas mirė, tačiau jo darbai pasitarnavo kitiems mokslininkams tęsiant LGBTQ+ tyrinėjimus.
Naujesnė Senesni