Premjerė – apie civilinę sąjungą: apmaudžiausia, kad tiek nedaug trūksta

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė komentuodama situaciją dėl Civilinės sąjungos įstatymo pareiškė, kad kol kas pakankamai balsų priimti šiam projektui nėra. Anot jos, apmaudžiausia tai, kad įstatymui priimti tetrūksta tiek nedaug – jis jau perėjo pateikimo ir svarstymo stadijas, tereikia jį priimti.

Ingrida Šimonytė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kalbėdama šią savaitę pasirodžiusioje „Laisvės TV“ laidoje, premjerė pabrėžė, kad jai skaudu, jog iki šiol nepavyksta priimti civilinės sąjungos. Komentuodama pasisakymus, kad ši Seimo kadencija – tarsi langas, per kurį buvo galima priimti LGBTQ+ bendruomenei svarbų įstatymą, I. Šimonytė akcentavo, kad per kitus rinkimus žmonės gali taip pat nuspręsti, jog jiems šis klausimas išlieka aktualus.

„Man tas momentas yra skaudus, tik tiek, kad aš ne taip žiūriu į situaciją, kad turėjome langą, bet jis dabar užsidarys. Šiaip nuo žmonių priklauso: jeigu žmonės norės, kad tas langas užsidarytų, jis gali ir užsidaryti, bet jeigu, vis dėlto, tie žmonės, kuriems šitie klausimai yra svarbūs, atitinkamai rinksis savo politines preferencijas Seimo rinkimuose, tai tada galbūt kaip tik tas langas plačiau prasivers nei jis buvo prasivėręs dabar“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė akcentavo, kad 2017 metais, kai buvo teiktas Partnerystės įstatymas, projekto opozicijai nereikėjo net mobilizuotis, kad tos pačios lyties porų santykių teisinį reguliavimą numatantis teisės aktas būtų atmestas, o štai šįkart Seime dvi įstatymo stadijas vykto rimta politinė kova.

„Ir, tiesą sakant, todėl yra labai apmaudu, kad tiek mažai trūksta. Nes mes praėjome pateikimo, svarstymo stadijas, dabar yra priėmimo stadija, kuriai reikia 71 balso, ir tiek mes neturime bent jau šiuo metu, ir dėl to yra apmaudžiausia, nes tas skirtumas labai nedidelis“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji tikino, kad nepavyksta susitarti ir su dalimi TS-LKD frakcijos Seime narių balsuoti už šį įstatymo projektą, tačiau, tikino premjerė, džiugu tai, kad dalis politikų, anksčiau nebalsavusių už šį įstatymą, dabar jau už jį balsuoja.

„Kai mes diskutavome dėl koalicinės sutarties ir vertinome galimybes šitą įstatymą priimti, tai akivaizdu, kad jei būtų sutarimas koalicijoje, tai nebūtų reikėję dėl ko atskirai tartis – tai būtų buvusi Vyriausybės sudėtinė programos dalis ir Vyriausybė būtų tokį projektą atnešusi. Bet aš labai gerai žinau, kad negaliu kai kurių savo kolegų įtikinti nepaisant to, kad mūsų frakcijos tikrai absoliučiai didžioji dalis už tą įstatymą balsuoja“, – aiškino I. Šimonytė.

Premjerė taip pat pabrėžė skaičiavusi, kad tos partijos, kurios dar savo rinkiminėse programose pasižadėjusios priimti partnerystę, to ir laikysis, tačiau taip neįvyko.
Naujesnė Senesni