Klaipėdoje vyks akcija, skirta translyčiams, interlyčiams ir nebinarių lyties tapatybių asmenims

Metas pokalbiams apie lyties įvairovę Lietuvoje, įsitikinęs Kirilas Oeno, Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje, sekmadienį, 13 valandą organizuojantis renginį „nevyriška/nemoteriška 2“, kuriame LGBTQ+ asmenys galės pasijusti laisvi ir matomi.

Kirilas Oeno | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

K. Oeno portalui jarmo.net pasakojo, kad idėja surengti šią akciją kilo dėl to, nes jis pastebėjo, kad Lietuvoje, o ypač uostamiestyje, skiriamas nepakankamas dėmesys žmonėms, kurių lytis skiriasi nuo gimimo metu priskirtos: translyčiams, interlyčiams ir nebinarių lyties tapatybių (angl. non-binary) asmenims.

„Turiu draugę, kuri yra trans mergina. Čia bus jos pirmas renginys, kuriame ji galės pasidžiaugti laisve, pabūti savimi. Be to, Klaipėda – ne Vilnius, tai mažas miestas, dėl to jame tokie renginiai kur kas reikalingesni, nes šie žmonės mažiau matomi“, – sakė K. Oeno.

Pasak renginio organizatoriaus, pokalbių LGBTQ+ tema Klaipėdoje išlieka mažai, o trys asmenų grupės – translyčiai, interlyčiai ir nebinarių lyties tapatybių žmonės – iš esmės nustumti į paraštes.

„Todėl šis renginys būtent ir skirtas asmenims, kurių gimimo metu priskirta lytis nesutampa su dabartine“, – dėstė vaikinas.

Renginio metu dalyviai pusantros valandos šoks Klaipėdos centre esančioje Atgimimo aikštėje. „Šokis toks žmoniškas dalykas – žmonės visada šokdavo tiek anksčiau, tiek dabar, dėl to ir pasirinkta šokio forma, taip siekiant parodyti mūsų visų žmoniškumą. Juk visi mes esame žmonės“, – pasakojo jis.

Šis protestas – tai akcijos „nevyriška/nemoteriška“ tęsinys. Kaip aiškino K. Oeno, prieš kelis metus visame pasaulyje įsivyravus pandemijai, žmonėms buvo dalijamos kaukės: vaikinams – rožinės spalvos, o merginoms – mėlynos. Anot mėlynų kaukių parašyta „ne vyriška“, o ant rožinių – „ne moteriška“.

„Tai buvo pirmasis simbolinis parodymas, kad spalva nėra niekaip susijusi nei su moteriškumu, nei su vyriškumu“, – prisiminė renginio organizatorius.

Leidimas akcijai yra išduotas, renginio metu budės policijos pareigūnai, tad jame bus saugu, pabrėžė K. Oeno.
Naujesnė Senesni