Rusijos žiniasklaidos cenzorius apkaltino kalbų mokymosi programėlę „Duolingo“ skleidžiant LGBTQ+ propagandą

Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucija „Roskomnadzor“ pradėjo tyrimą dėl kalbų mokymosi programėlės „Duolingo“, kurioje vienos Rusijos organizacijos atstovai įžvelgė tariamą „LGBTQ+ propagandą“.

Asociatyvi freepik.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Daugelį metų Rusijos valdžia gniaužė LGBTQ+ teises priimdama įvairius homofobinius įstatymus: nuo 2013 metais priimto „gėjų propagandos“ draudimo iki 2023 metais patvirtinto lyties keitimo procedūrų kriminalizavimo.

Dabar prieš LGBTQ+ teises nukreiptų įstatymų taikiniu tapo populiari kalbų mokymosi programėlė, kurioje daugiau nei 40 kalbų mokosi apie 60 milijonų vartotojų visame pasaulyje.

Rusijos federalinė agentūra, stebinti ir cenzūruojanti Rusijos žiniasklaidos priemones, tiria „Duolingo“ dėl informacijos, skatinančios LGBTQ+ judėjimą, skleidimo, rašoma spaudos pranešimuose.

Tyrimas dėl programėlės „Duolingo“ buvo pradėtas po to, kai „žmogaus teisių“ organizacija „Radetel“ (lt. tėvai), įsikūrusi Novosibirske, centrinėje Rusijoje, pateikė skundą „Roskomnadzor“, praneša leidinys „Novaja Gazeta“.

Organizacijos „Radetel“, savo „Telegram“ puslapyje teigiančios, kad jos misija yra ginti „visuomenės moralę, kultūrą ir tradicines vertybes“, atstovai tikina, kad vaikams neturėtų būti leista naudotis „Duolingo“, kai programėlėje yra pratimų, susijusių su LGBTQ+ bendruomene.

„Telegram“ įraše, kuriuo pasidalijo „Novaja Gazeta“, organizacija „Radetel“ paskelbė dvi „Duolingo“ anglų kalbos pratimų ekrano kopijas. Vienoje jų matomas žodis „lesbietė“, o kitoje – žodis „gėjus“.

„Roskomnadzor“ spaudos tarnyba patvirtino: „Roskomnadzor“ tikrina gautą informaciją apie programėlę, kuri neva reklamuoja LGBTQ+ asmenis ir skleidžia apie juos informaciją.

Savo oficialioje svetainėje „Duolingo“ pripažįsta, kad į dalį pamokų įtraukė LGBTQ+ personažų ir jų istorijų.

Tyrimas pradėtas po to, kai Rusijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad neegzistuojantis „tarptautinis viešasis LGBTQ+ judėjimas“ yra ekstremistinė grupuotė.

Parengta pagal thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni