P. Gražuliui – 4 tūkst. eurų ieškinys dėl LGBTQ+ asmenų niekinimo

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai LGBTQ+ asmenų niekinimu pareiškti buvusiam parlamentarui Petrui Gražuliui.

Petras Gražulis | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nukentėjusieji posėdyje davė parodymus apie 2022 m. gegužės 26-osios įvykius, kai tuometinis Seimo narys po posėdžio, kuriame pateiktas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, ėmė įžeidinėti homoseksualius asmenis.

P. Gražulis kaltinamas tuo, kad po minėto posėdžio viešai išsakė žodžius, kurie buvo nukreipti prieš žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Prokuratūra teigia, kad P. Gražulis tai darė tiesiogine tyčia: žinodamas, jog jo pasisakymai filmuojami, transliuojami ir skelbiami internetinėje žiniasklaidoje.

Teismo posėdyje buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti buvusio Seimo nario pasisakymai, tapę pagrindu kaltinimams.

Tuo metu P. Gražulis tvirtino tik citavęs Šventąjį Raštą. „Esu teisiamas, kad citavau Šventąjį Raštą“, – BNS cituoja P. Gražulio žodžius, pasakytus teismo posėdyje.

5 nukentėjusiaisiais byloje pripažinti asmenys teigė, kad P. Gražulis psichologiškai smurtavo, dėl to jie patyrė didžiulį stresą, neigiamus išgyvenimus.

Vienas iš nukentėjusiųjų Mantas Mackevičius, susidūręs tiesiogiai su P. Gražuliu, pasakojo, kaip po įvykio jis sulaukė neigiamų komentarų socialiniuose tinkluose. Vaikinas šiuos komentarus sieja su P. Gražulio pasisakymais.

Nukentėjusysis tikino, kad dėl patirtų išgyvenimų lankėsi pas psichologą.

Kitas nukentėjusysis Mantas Meškerys pasakojo, kaip P. Gražulis vaikščiodamas koridoriuose ir homofobiškai atsiliepdamas apie LGBTQ+ asmenis papiktino kitus žmones. Nukentėjusysis tikino paraginęs tuometinį parlamentarą gerbti instituciją, kurioje dirba.

Nukentėjusieji prašo atlyginti neturtinę žalą. M. Mackevičius pateikė ieškinį dėl 4 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

Kitas teismo posėdis planuojamas balandžio 8 dieną, jame bus išklausyti kiti liudytojai.
Naujesnė Senesni