Europos parlamentas balsavo už tai, kad galimybė atlikti abortą būtų traktuojama kaip viena iš pagrindinių teisių

Ketvirtadienį europarlamentarai paragino į Europos Sąjungos (ES) Pagrindinių teisių chartiją įtraukti seksualinės ir reprodukcinės sveikatos priežiūrą bei teisę į saugų ir legalų abortą, pranešė Europos parlamentas (EP).

Asociatyvi Gayatri Malhotra/unsplash.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šis EP narių raginimas – reikšmingas žingsnis siekiant išplėsti moterų teises ES lygmeniu. Tačiau ekspertai sako, kad dėl susiskaldžiusios koalicijos šiuo klausimu sunku prognozuoti, koks bus iniciatyvos likimas.

Už neprivalomą rezoliucija balsavo 336 EP nariai, prieš – 163. Rezoliucijai pritarė centro ir kairiųjų politinės frakcijos.

Nepaisant EP raginimų, teisė į „saugius ir legalius abortus“ išlieka ribota ir kai kuriose kitose ES šalyse, įskaitant katalikiškas Lenkiją ir Maltą, kur teisė į abortus yra griežtai reguliuojama.

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų parlamentarė Manon Aubry pasmerkė „kraštutinių dešiniųjų ir reakcionierių“ prieštaravimus ir pabrėžė, kad teisė į abortą yra ne nuomonės, o žmogaus teisių klausimas.

„Ne, teisė į abortą nėra ginčytinas klausimas. Tai yra pagrindinė laisvė. Ne, teisė į abortą nežudo. Atvirkščiai, ji gelbsti gyvybes. Ir kol jūs čia, Europos Parlamente, tyliai tą teisę puolate, moterys mumis gali pasikliauti. Būsime su jomis visą kelią“, – dėstė Manon Aubry

Praėjusį mėnesį Prancūzija tapo pirmąja ES valstybe, savo Konstitucijoje įtvirtinusia teisę į abortą.

Diskusijos dėl teisės į abortą vyksta ne tik ES, bet ir Jungtinėse Valstijose. 2022 metais JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino federalinę teisę į abortą, kuri galiojo bene pusę amžiaus.

Parengta pagal euronews.com ir europarl.europa.eu
Naujesnė Senesni