Siūlomose Sakartvelo Konstitucijos pataisose, kuriomis siekiama riboti LGBTQ+ teises, įžvelgia Rusijos pėdsaką

Kartvelų valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ oficialiai pateikė pasiūlymus dėl šalies Konstitucijos pataisų, kuriomis siekiama apriboti „LGBTQ+ propagandą“. Apie tai praneša zmina.info remdamasis portalo „Novosti-Gruzia“ informacija.

Asociatyvi Patrick Perkins/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Siekia uždrausti tos pačios lyties porų santuokas

Žiniasklaida skelbia, kad partija siūlo keisti Konstituciją ir priimti konstitucinį įstatymą „dėl šeimos vertybių ir nepilnamečių apsaugos“. 

Projekte – aštuoni punktai, o santrumpa „LGBTQ+“ jame tiesiogiai neminima.

Dokumente numatyta, kad teisiškai gali būti pripažįstami tik „santykiai, panašūs į santuoką, kurie susiję“ su vyro ir moters sąjunga.

„Sakartvelo svajonės“ parlamento daugumos lyderis Mamuka Mdinaradze teigė, kad Konstitucijos pataisos leis tuoktis tik „vienam biologiniam vyrui ir vienai biologinei moteriai“.

„Dabar, jei kas nors norės mums primesti tos pačios lyties asmenų santuokas, mes jiems pasakysime, kad tai draudžia mūsų Konstitucija“, – anksčiau sakė jis, skelbia DW.

Ką dar draustų? 

Jeigu Konstitucijos pataisos būtų sėkmingai priimtos, nepilnamečius įvaikinti ar globoti būtų leidžiama „tik sutuoktiniams ar heteroseksualiems asmenims, susituokusiems pagal Sakartvelo įstatymus“.

Be to, kai kurios Konstitucijos nuostatos draustų skleisti informaciją, kuria „siekiama skatinti tos pačios lyties asmenų šeimos ar intymius santykius, kraujomaišą“, palaikyti tos pačios lyties porų galimybes įsivaikinti arba globoti nepilnamečius asmenis, informuoti apie medicinines intervencijas siekiant pakeisti lytį.

Taip pat nebūtų leidžiama skleisti informacijos seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės tema valstybinių ar privačių ugdymo įstaigų ugdymo procese.

Atitinkamai įstatymo projektas draustų „medicinines intervencijas dėl lyties keitimo“, o oficialiuose dokumentuose būtų įpareigojama „pagal biologinius duomenis“ nurodyti tik vyrišką arba moterišką lytį.

Tuo pačiu metu, kaip rašo „Novosti-Gruzia“, „Sakartvelo svajonė“ neturi pakankamos daugumos parlamente, kad galėtų priimti šiuos Konstitucijos pakeitimus. Anksčiau partija teigė, kad dėl projekto tikriausiai bus balsuojama po parlamento rinkimų.

Partija tikina, kad siūlomi pakeitimai jokiu būdu neriboja žmogaus teisių, teisės į susirinkimų ir žodžio laisvę.

Ekspertai teigia, kad Konstitucijos pakeitimai gali būti priimti tik vėliau šiais metais, greičiausiai po rinkimų spalį.

Valdančiosios partijos kritikai – opozicijai priklausantys politikai ir žmogaus teisių gynėjai – griežtai kritikuoja įstatymo projektą ir vadina jį populistiniu.

Kova dėl balsų? 

Dalis ekspertų mano, kad valdančioji partija naudojasi konservatyviomis visuomenės nuostatomis siekdama gauti daugiau balsų spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

„Opozicija atsidurtų labai keblioje situacijoje, jeigu tvirtintų, kad pasisako už LGBTQ+ teises. Tai jiems gali turėti įtakos per rinkimus, nes Sakartvelo visuomenė yra gana konservatyvi“, – DW teigė politikos mokslų profesorius Kornely Kakachia.

Teisininkas Vakhushti Menabde sakė, kad sunku numanyti, ar „Sakartvelo svajonė“ pajėgs priimti pataisas, nepaisant to, kad turi daugumą parlamente.

„Jie neturi pakankamai deputatų, kad pakeistų Konstituciją, bet negaliu atmesti galimybės, kad jiems pavyks palenkti į savo pusę kai kuriuos opozicijai priklausančius parlamentarus“, – aiškino jis.

Įžvelgia Rusijos pėdsaką

V. Menabde teigė nerimaujantis dėl galimo tokių pataisų poveikio poliarizuojant Sakartvelo visuomenę: įmanoma, kad kils socialinė įtampa tarp skirtingų grupių.

V. Menabde taip pat pažymėjo, kad valdančiųjų pasiūlymai yra panašūs į naujai priimtus įstatymus Rusijoje, kuriais siekiama vykdyti persekiojimą prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Sakartvelas anksčiau bandė lygiuotis į Rusiją su vadinamuoju „užsienio agentų“ įstatymu, pagal kurį organizacijos, kurios daugiau nei 20 proc. finansavimo gauna iš už šalies ribų, turėjo užsiregistruoti kaip „užsienio agentai“.

Žmogaus teisių gynėjų organizacijos pareiškė, kad tokie įstatymai pasitelkiami prieš pilietinę visuomenę ir opoziciją. Po didžiulių protestų 2023 metais Sakartvelo „užsienio agentų“ įstatymas panaikintas.

Naujas siūlomas Konstitucijos pataisas daugelis laiko dar viena „rusiškų įstatymų“ versija.

„Faktas, kad, išskyrus Rusiją, jokia pasaulio valstybė neturi antidemokratinių interesų Sakartvele“, – anksčiau šį mėnesį Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui sakė buvęs Sakartvelo susitaikymo ir pilietinės lygybės ministras Paata Zakareishvili.
Naujesnė Senesni