Švedijoje savo teisinę lytį galės pasikeisti asmenys nuo 16-kos metų

Švedijos parlamentas priėmė įstatymą, mažinantį amžiaus kartelę asmenims, norintiems pasikeisti savo teisinę lytį.

Asociatyvi Branko Besevic/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Švedijos parlamentarai balandžio 18 d. vykusioje teisėkūros sesijoje balsavo už naująjį įstatymų rinkinį ir jį priėmė 234 balsais už, 94 – prieš, 21 susilaikius.

Pagal vieną iš naujai priimtų įstatymų, įsigaliosiantį 2025 m. liepos mėn., pareiškėjai, norintys pasikeisti savo teisinę lytį, galės tai padaryti sulaukę 16 metų, o ne turės laukti, kol jiems sukaks 18 metų. 

Kitu įstatymo projektu supaprastinamas lyties disforijos diagnozavimo procesas – reikės apsilankyti gydytojo ar psichologo konsultacijoje bei gauti Nacionalinės sveikatos ir gerovės tarybos pritarimą. 

Teisinis procesas atskiriamas nuo prašymų atlikti su lyties keitimu susijusias medicinines procedūras. Dėl jų atlikimo vertinimas vyks ilgiau, o pats procesas bus galimas tik 18 metų sulaukusiems asmenims. Pati lyties keitimo operacija išliks galima tik vyresniems nei 23 metų asmenims. 

Jaunesniems nei 16 metų asmenims, norintiems pakeisti savo teisinę lytį, reikės vieno iš tėvų arba globėjo sutikimo, taip pat gydytojo ir Nacionalinės sveikatos ir gerovės tarybos pritarimo. 

Švedijos ministras pirmininkas ir liberalų-konservatorių Nuosaikiųjų partijos lyderis Ulfas Kristerssonas tikino, kad šie įstatymai yra „subalansuoti ir atsakingi“. 

Nuosaikiųjų partijos narys Johanas Hultbergas dėstė, kad „didžioji dauguma“ švedų nė nepastebės, kad įstatymai pakito, tačiau tie, kuriuos tai paveiks, matys „didelį ir svarbų skirtumą“.

„The PinkNews“ rašo, kad U. Kristerssono Vyriausybės centro dešiniųjų koalicijoje šiuo klausimu nuomonės išsiskyrė – nuosaikieji ir liberalai daugiausia palaikė įstatymų pakeitimus, o krikščionys demokratai jiems nepritarė.

Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Ispanijoje jau galioja panašūs teisės aktai, o neseniai dėl teisinės lyties keitimo supaprastinimo įstatymas buvo priimtas ir Vokietijoje.
Naujesnė Senesni