Visuomenininkė S. Bendikaitė ragina palaikyti žmones, patyrusius seksualinį smurtą

Visuomenininkė Simona Bendikaitė primena, kad balandžio 24-oji – tarptautinė džinsų diena, skirta seksualinio smurto prevencijai paminėti, o visą balandžio mėnesį diskutuojama apie seksualinį smurtą.

Simona Bendikaitė | Raimondos Geštautaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

S. Bendikaitė prisijungė prie iniciatyvos, kuria skatinama atkreipti dėmesį į seksualinio smurto prevenciją, ir ragina tai padaryti kitus, įskaitant ir vyrus. 

Visuomenininkė siūlo parodyti savo solidarumą nusifotografuojant su aptemptais džinsais ir švarkeliu bei socialiniuose tinkluose pažymint akcijos organizatorius – platformą „Ribologija“. 

S. Bendikaitė taip pat išreiškia savo viziją apie pasaulį, kuriame moterys gali laisvai demonstruoti savo seksualumą ir būti vertinamos ne vien tik kaip sekso objektai. Ji kritikuoja stereotipus, kuriais už savo pasirinkimus smerkiamos moterys, ir ragina visuomenę pripažinti, kad seksualumas yra tik dalis asmenybės, o ne visa jos esmė.

„Feminizmo respublika – pasaulis, kuriame moterys, panelės demonstruoja savo seksualumą, savyje to ieško, tyrinėja ir nėra dėl to laikomos tik sekso objektu! Išreiškia save taip kaip nori. Ir nėra prievartaujamos dėl to, kad vilkėjo aptemptą suknelę, dėl to, kad naktį vienos parėjo namo, dėl to, kad buvo gražios... Seksualumas yra asmenybės dalis, o ne visuma! Pasaulis, kuriame moterys nėra vadinamos kalėmis, nes kažką padarė ne taip, kaip daryti yra standartas. Pasaulis, kuriame moterys nėra teisiamos už tai, kad nėra visai arba yra per seksualios“, – „Facebook“ rašo S. Bendikaitė. 

Nevyriausybinės organizacijos „Ribologija“ bendrakūrėja Rugilė Butkevičiūtė prieš kelias dienas LRT televizijai sakė, kad seksualinis smurtas kaip nusikaltimas vis dar išlieka latentinis. 

„Apie smurtą mums kalbėti apskritai sunku. O apie seksualinį smurtą, kuris susijęs su mūsų kūnu, integralumu, <...> (kalbėti) yra labai sunku. Tai nusikaltimai lieka paslėpti, latentiniai“, – kalbėjo žmogaus teisių ekspertė. 

Kartu ji pasidžiaugė, kad visuomenėje vis dažniau prabylant apie seksualinį smurtą kaip nusikaltimą, daugiau žmonių drįsta kreiptis pagalbos. „Matome šiokį tokį atvejų augimą“, – dėstė R. Butkevičiūtė.
Naujesnė Senesni