Aptarė Šimonytės ir Nausėdos debatus: „Tik gauni klausimą apie dvi lesbietes ir vaiką ir viskas – iš tavęs bala“

Baisiai juokingas prezidento debatų momentas jau pačioje pradžioje.

Asociatyvi Eglės Norvilytės nuotr.


Giedrius Alasevičius

facebook.com/alasevicius

Milijoną kartų naudotas scenarijus – dvi mamos augina vaiką, biologinė mama papuola į avariją, vaikas atsiduria vaikų namuose, nors praktikoje aiškiai turi vieną iš gyvų tėvų. Realybėje turi, teisinėje realybėje – neegzistuoja. Jau jeigu 50 kartų šito nematei Facebooke, tai nebuvai Lietuvos Facebooke.

Tai ir eilinis klausimas, ką daryti.

Nei Nausėda, nei Šimonytė net nesudvejoja – taip neturėtų būti.

Jakilaitis tikslinasi, tai ar tos pačios lyties asmenims turėtų būti leidžiama turėti vaikų. Ne, sako Šimonytė. Tiesiog reikia išspręsti tokias situacijas. Nausėda patvirtina, kad mano lygiai taip pat.

Kitaip tariant, abu kandidatai aiškiai supranta – visas tas leisti/neleisti yra iliuzija ir nesąmonė. Tiesiog nesąmonė. Tai nei tradicinės, nei netradicinės šeimos klausimas, tai paprasčiausia situacija, kai įstatymai realybės nekodifikuoja. Ne skatina ar draudžia kažką, tiesiog nesprendžia to, kas yra. Visada buvo. Ir visada bus.
 
Ir dabar pažiūrėkime į tai, ką sako abu kandidatai.

JEIGU esi tėvas arba motina, kuris teisiškai tokiu nėra ir Tavo antra pusė miršta, tai Tu automatiškai turėtum būti traktuotinas kaip tėvas arba motina.

Bet JEIGU antra pusė gyva – tai tada turėtum likti niekas.

Tai idiotizmas. Elementarus idiotizmas. Bet žmogus gali sau pasakyti: AŠ NESU UŽ TOS PAČIOS LYTIES ŠEIMAS, AŠ ESU UŽ VAIKO INTERESUS, kurie yra pažeisti tik todėl, kad mūsų įstatymai tos pačios lyties asmenų nepripažįsta kaip pilnavertės šeimos.

Ir Tu žiūri į tuos du, šiaip kaip Lietuvos lygiui, tikrai neblogus politikus, tikrai esančius aukščiau vidurkio. Gitanas Nausėda, 5 metus atlaikęs tiek protingas, tiek visiškai išgalvotas konservų Talibano atakas. O Lietuvoje niekas taip nekerta kaip konservai, niekas nesugeba tokių audrų vandens stiklinėje sukelti, meksikietiškų muilo operų žvaigždės žiūri į konservų komunikaciją kaip į įkvėpimą dramai.
Ingrida Šimonytė su visom 2009 metų finansų krizėm, savo Šveikais, ir nuolatiniu kartojimu, kad politikoje gali arba atrodyti, arba būti. Du politikos tankai, kurie važiuoja per visus ir nesileidžia suvažinėjami.

Abu jie stovi ant tos debatų scenos.

Ir abu jie krenta prieš baimę pasakyti paprastą sakinį.

Nėra ir per visą pasaulio istoriją nėra buvę nei vieno argumento, kodėl lytis turėtų ryšį su šeima. Nausėda net pats pasako – emocinis ryšys yra šeimos esmė. Šimonytė priduria – jei institucijos vadovaujasi sveiko proto kriterijais, tai ir dabar taip žiūrėtų.

Spragsi abu kaip pop cornai puode, pasiruošę po 15 visokių sakinių, kad tik nereikėtų pasakyti garsiai šito elementaraus net ne tai, kad teiginio, bet fakto apie mūsų realybę.

Aš taip negalėčiau. Aš negalėčiau stovėti prieš sceną ir giedoti poezijas apie apvalios geometrijos svarbą, kai manęs paklaustų, ar Žemė yra apvali, tik dėl to, kad 90 proc. mūsų rinkėjų jaučiasi geriau tirdami, kad ji yra kubo formos.

Aš žiūriu į juos ir aš negaliu suprast. Žinau, kaip veikia politika. Žinau, kodėl jie taip daro.

Bet kaip žmogus Tu juk turi kažkokį tai kauliuką, kažkur virš skrandžio, duobutę kažkokią, kuri, jei esi sąžiningas žmogus, įsijungia kaip aliarmas. Juk Tu pats žinai, kad niekus tauški. Akivaizdu, abu kandidatai tai supranta.

Ir vis vien. Jie krenta. Krenta, nes negali pasakyti elementaraus fakto apie realybę, kurioje mes visk gyvename.

Ir juokinga. Ir graudu. Ir absurdiška. Nu pasakyk tą sakinį. Nu bus skandalas. Dieną. Dvi. Praeis jis. Susitikit prieš debatus. Susitikite dėl debatų, kad jau dėl darbų susitikti nepavyksta. Susitarkit, kad abu susideginsit. Neatsiras naujas kandidatas II ture.
 
Bet ne. Tokia tad ta politika. Gali statyti visą savo įvaizdį ant griežto ir teisingo. Arba brutaliai atviro ir akiplėšiškai sakančio tiesą.

Bet tik gauni klausimą apie dvi lesbietes ir vaiką ir viskas – Iš tavęs bala. Mažytė tokia. Išsigandus. Slidi. Principų balutė. Tu sustabdysi rusijos tanką, subalansuosi biudžetą, išgelbėsi Ukrainą. Bet Tu bijai sakinio apie lesbietę mamą. nes pabėgs rinkėjai Andrius ir Janina, ir Tavo gyvenimas baigsis. Ir nebeišgelbėsi Ukrainos, neparklupdysi rusijos, nesubalansuosi biudžeto. Tiek tereikia.
 
Nu pripažinkit, net ir tie, kuriems šie klausimai nusibodę. Nu nenormalu tai. Absoliučiai nenormalu. Šitaip bijoti paprasto, tiesaus sakinio pretenduojant į lyderio poziciją. 

Nežinau. Yra kažkas tokio nesuvokiamai liūdno ir komiško šitame.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni