Vytis: draugo klausimas, ką jam jaučiu, privertė susimąstyti, kas vyksta mano širdyje

Jau šį savaitgalį Vilnių ir visą žiniasklaidą nušvies LGBT eitynės, na o tautai kils daugybė klausimų ir pasipiktinimų.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


Vytis Mikašauskas

facebook.com/vytis.mik

Prieš skubant piktintis tradiciniais „aš ne prieš gėjus, bet tegu nesidemonstruoja“ nusikelkime į kelis minties eksperimentus.

1. Įsivaizduokite, kad esate 12 metų berniukas. Lankote mokyklą, 5-ą klasę, ir vieną dieną bežaidžiant per pertrauką pajutote... fizinę trauką savo klasės draugui, irgi berniukui, su kuriuo dabar mušatės. 

Tų naujų jausmų išsigąstate, susigėstate ir nutolstate. Bet tą pačią akimirką, kai pajutote šiuos naujus pojūčius, jie pasilieka visam gyvenimui. 

Laikas bėga, o trauka berniukams nemąžta, kad ir kaip vengtumėte ir bėgtumėte nuo savęs, kad ir kiek slėptumėte nuo aplinkinių. Ir visa tai instinktyviai darote, nes jau būdamas 12 metų puikiai žinote, kad visa jus supanti aplinka nekenčia p*derų ir vieno paukščio, nes tai yra iškrypimas ir liga, kurią reikia gydyti, o geriausia iššaudyti.

2. O dabar esate 20 metų studentas gyvenantis bendrabutyje kartu su kambarioku, ir kaip tyčia – draugu. Jis jums be kita ko dar ir patinka, patinka leisti kartu laiką, kartu einate į paskaitas, kartais vaikiškai dūkstate, bet kaip ir pirmuoju atveju – žavitės ypatingai slaptai, savo mintyse, stengdamiesi to niekaip neišduoti. Į protą įsiskiepijote neapykantą sau už klaidingus jausmus; aplinkos požiūris į vienos rūšies paukščius vis dar toks pats smerkiančiai neigiamas. Papildomai kontekstui - neseniai per visą pasaulį nuskambėjo Orlando žudynės.

3. Po 5 metų persikraustot į kitą miestą, turit darbą, pomėgius. Išskyrus tai, kad jūs vis dar vienišas, be jokios draugės. Tiesą sakant, jos niekad nedomino ir nedomins. Sykį iš kito miesto atvažiuoja į svečius seniai matytas draugas, aprašytas aukščiau. Vaikštote po miestą, vakare žiūrite filmus. Kai ateina laikas miegot atsigulat priešingose plačios lovos pusėse, nusisukat vienas nuo kito, išsijungiat šviesas. Esat iš prigimties jautrus žmogus, prisiminę kiek daug jums reiškia šis žmogus jūs ir tai jog niekaip negalite išreikšti ką jaučiate, apsiverkiate sau tyliai.

Tai buvo tikra istorija. Draugas buvo nepaprastai išmoningas ir tyliai paklausė „Vyti, ar aš tau patinku?“. Tyliu. Po minutėlės sako „Vadinasi, taip“.

„Pride Month“ nėra apie taip smerkiamą didžiavimąsi savo seksualine orientacija. Ne, tai apie buvimą žmogumi. 

Daugybė jaunų LGBT žmonių išgyveno ir išgyvena diskriminaciją dėl to, kad neatitinka „hetero-normalumo“, daugybė savo noru pasitraukė iš gyvenimo neatlaikę spaudimo ir patyčių (pažiūrėkite filmą „Maldos už Bobį“ – tikra istorija). 

Bet juk tai mūsų visų vaikai, tik veidmainiškai tol, kol atitinka iškreiptą ir vienintelę teisingą heteronormatyvią pasaulėžiūrą. Apsaugokime mūsų vaikus, ir tą galime kiekvienas asmeniškai prisidėdami prie neapykantos skleidimo sustabdymo, supratimo ir atjautos.

Asociatyvi unsplash.com nuotr

Homoseksualiams žmonėms jau ir taip sunku šioje žemėje, kad dažnai gali patikti ne jų orientacijos žmonės, daug sunkiau surasti tinkamą partnerį. Kam dar ant viršaus užmesti triuškinantį diskriminacijos dangtį, nuo pat vaikystės skiepijant smerkiantį požiūrį? Lengviausia sugniugždyti jauną žmogų, tą jauną medelį visais tais „nekaltais“ komentarais ir replikomis... Prisidėkite neplatindami sąmoningos ir paslėptos neapykantos, prisidėkite ją stabdydami.

Meilė neturi ir negali turėti rėmų. O birželio 8 d., jau šį šeštadienį, kviečiu aplankyti Vilnių ir praeiti kartu Gedimino prospektu. Tegyvuoja vaivorykštė – jos niekas iš nieko nepavogė, – po ja sutilpsime visi – tiesūs ir kreivi; vyrai, moterys ir non-binary; baltieji ir spalvotieji; vietiniai ir užsieniečiai. 

Kiekvienas iš jų būdamas savimi juk nesikėsina į jūsų laisvę, tai kam pykti už kitoniškumą? 

Švęskime „Pride Month“ – už teisę būti žmogumi ir mylėti, ką nori. Šie žmonės iškentėjo tai, ko, ko gero, joks tradicinis neišgyveno – tai mažų mažiausiai leiskime jiems turėti saugią aplinką.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni