Abraomo Linkolno gyvenimą gaubia paslapties skraistė

JAV prezidentas Abraomas Linkolnas yra vienas labiausių tyrinėtų JAV prezidentų. Tačiau tarp istorikų vis dar verda aršios diskusijos, ar galėjo taip būti, kad vienas svarbiausių Amerikos vadovų buvo homoseksualus arba biseksualus.

Abraomo Linkolno statula | Twitter nuotr.

Apie tai, kad A. Linkolnas nebuvo heteroseksualus, pirmą kartą prabilta XX amžiuje - 1926 metais išleistoje biografijoje „Abraham Lincoln: The War Years" (lt. Abraomas Lincolnas: karo metai) autorius Carlas Sandburgas aprašė Linkolno ir jo artimo draugo Joshua Fry Speedo santykius ir parašė eilutę, kad  J. F. Speedo „dvelkė levandomis ir (turėjo) vietas, minkštas kaip gegužės žibuoklės" (angl. a streak of lavender, and spots soft as May violets). 

Tais laikais levandos perkeltine prasme buvo siejamos su vyrų moteriškumu ir pradėtos asocijuoti su homoseksualumu. 

Kita vertus, XX amžiuje šis klausimas buvo aptariamas pašnibždomis - homoseksualumas buvo stigma, o dažnai - ir tabu tema. Bet galima drąsiai sakyti, kad vien tai, jog biografijos autorius įtraukė šią eilutę, jau rodo, jog šie santykiai verti tam tikro pripažinimo.

2005 metais buvo išleista pirmoji knyga apie A.Linkolno santykius su vyrais, pavadinimu "The Intimate World of Abraham Lincoln" (lt. Intymus Abraomo Linkolno pasaulis). 

Hipotezės, kad Amerikos prezidentas buvo neheteroseksualus, sulaukia ir kritikos. Šios idėjos menkintojas istorikas Davidas Herbertas Donaldas dažnai sako, kad nėra jokių svarių įrodymų apie Linkolną, tačiau čia verta paminėti, jog istorikai ir toliau randa detalių A. Linkolno laiškuose ir iš to daro savo išvadas.

Negana to, A. Linkolnas yra parašęs eilėraštį, kuriame išklotas toks posmas

„But Billy has married a boy (lt. Bet Bilis vedė vaikiną)
The girls he had tried on every side, (lt. Merginos, kurias jis turėjo, bandė iš visų pusių)
But none he could get to agree; (lt. Bet jam nepavyko sutikti)
All was in vain (lt. Viskas buvo veltui)"

Tai demonstruoja JAV prezidento supratimą apie neheteroseksualius santykius tarp vaikinų be jokio pasmerkimo.

Tai, jog  A.Linkolno nebuvo homoseksualus, galėtų patvirtinti (bet nebūtinai) faktas, kad JAV prezidentas vedė, turėjo vaikų.

Kita vertus, jaunystėje leisdamas laiką su artimu draugu  Joshua Speedu jis dalijosi lova. Vaikinai joje miegojo bemaž 4-erius metus. Ar tai galėjo kažką reikšti? Nebūtinai, tačiau panagrinėkime jų emocijas.

A.Linkolnas su Joshua Speedu susipažino būdamas 28-erių metų, persikėlęs į Ilinojaus valstiją. Draugais jie išliko visą gyvenimą, o dalyje laiškų tarp A.Linkolno su Joshua Speedo pasirašyta „Amžinai Tavo".

Mįslę, ar A.Linkolnas buvo neheteroseksualus, išspręsti sunku ir todėl, nes homoseksualumo sąvoka yra pakankamai nauja ir toli gražu ne kiekvienas šį žodį vartodavo. Negana to, ši diskusija apauga ir politiniu atspalviu. Ar tiesa ras kelią į šviesą?

Šaltiniai
Naujesnė Senesni