Kunigo žodžiai sudomino pareigūnus: renka medžiagą dėl neapykantos kurstymo

Kretingoje esančioje Pranciškonų gimnazijoje praėjusių metų gruodžio 23 dieną šv. Mišių metu pareiškęs, kad LGBTQ+ asmenys yra iškrypėliai, kunigas prisivirė košės. Penktadienį Klaipėdos apskrities policija informavo, kad pareigūnai domisi jo viešai išsakytais žodžiais.

Asociatyvi Shutterstock nuotr.
redakcija@jarmo.net 

„Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai nurodė, jog atsižvelgiant į video medžiagą internete, pareigūnai renka medžiagą pagal LR BK 170 str.", - penktadienį portalui jarmo.net patvirtino Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip kunigas itin užgauliai atsiliepia apie neheteroseksualios orientacijos žmones, paskelbė Lietuvos žmogaus teisių centras ketvirtadienį.

Ar neapykanta ir vienos ar kitos soc. grupės žeminimas gali būti pateisinami religijos lasive? Ne pirmą kartą su Centru susisiekia žmonės, kurie piktinasi tuo, kaip kunigai atsiliepia apie LGBT bendruomenę. Vieni jų yra netikintys, kiti - tikintys ir nesupranta tokių bažnyčios narių vartojamų žodžių, jaučiasi atstumti ir pažeminti. LR Konstitucija sako, kad bažnyčios bei religinės organizacijos turi teisę laisvai skelbti savo mokslą bei atlikti savo apeigas. Vis dėlto, visuotinai priimtini pagarbos kito žmogaus orumui principai galioja visiems, nepaisant religijos ar kitų požymių. Tad bažnyčios nariai turi ir gali išsakyti savo požiūrį į tos pačios lyties santykius ir šeimas, tačiau tai daryti pagarbiai, nežeminant ir nestigmatizuojant kitų visuomenės narių. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad LGBT bendruomenė ir toliau susiduria su neigiamomis visuomenės nuostatomis. Todėl nepaisant skirtumų, kuriuos turime apie vieną ar kitą su LGBT teisių užtikrinimų susijusią problemą, turėtume skatinti sugyvenimą ir pagarbą, o ne žeminimą ir neapykantą.

Posted by Lietuvos žmogaus teisių centras on 2021 m. vasario 25 d., ketvirtadienis

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė anksčiau jau komentavo, kad vaizdo įrašas buvo paviešintas norint atkreipti visuomenės dėmesį į dalies kunigų skleidžiamą neapykantą LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu. Anot jos, organizacijai įrašą atsiuntusio pranešėjo buvo paprašyta specialioje platformoje nurodyti išsamias šio įvykio aplinkybes.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Naujesnė Senesni