Už vaivorykštės ir šventovės vaizdavimą Turkijos studentams gresia 3 metai nelaisvės

Turkijoje tęsiasi represijos prieš LGBTQ+ studentus, kurie šių metų pradžioje išėjo į gatves. Neapsikentę Turkijos vadovo Recepto Erdogano rėžimo, kuris vis labiau gniaužia LGBTQ+ šalies bendruomenę, studentai taip pat protestavo ir prieš Turkijos lyderiui lojalaus Meliho Bulu paskyrimą naujuoju Bogazic universiteto rektoriumi. Studentų grupė šalia jo kabineto pakabino paveikslą, kuriame vaizduojama šventovė ir vaivorykštės vėliava. Penktadienį paaiškėjo, kad už tai jiems gresia trejų metų nelaisvė.

Reuters nuotr.


Nuo sausio 30-osios du studentai, pakabinę šį paveikslą, laikomi policijos areštinėje, o penktadienį prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą už tai, kad paveiksle vaizduojama Kaabos šventykla, laikoma švenčiausia musulmonų vieta, kartu su LGBTQ+ ženklais.

Prokuroras teigia, kad esą studentai kurstė neapykantą tikinčiųjų atžvilgiu, nors pati LGBTQ+ bendruomenė susiduria su vis dažnėjančiais teisių pažeidimais. Apie tai portalas jarmo.net jau rašė šioje publikacijoje: Turkijos vadovas Erdoganas neigia LGBT+ egzistavimą

Dalyje vietų uždraustos „pride" eitynės, o produktai, ant kurių vaizduojama vaivorykštė, Turkijoje parduodami tik su „+18" ženklu taip esą „siekiant apsaugoti vaikus". Šie pavyzdžiai tik iliustruoja vis griežtėjančių draudimų absurdiškumą. 

Protestai Turkijoje prasidėjo sausio 1-ąją ir iš pradžių buvo nukreipti į kovą už akademinę laisvę siekiant, kad Turkijos prezidentas R. Erdoganas nekontroliuotų universiteto bendruomenės. Tačiau tai, kas iš pradžių prasidėjo protestais ginant akademinę laisvę, po kurio laiko virto daug platesnėmis antivyriausybinėmis demonstracijomis.

Nuo protestų pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 500 žmonių. Prezidentas studentus pavadino „teroristais“.
Naujesnė Senesni