V. Čmilytė-Nielsen atsakė, kada bus svarstomas klausimas dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo

Stambulo konvencija - vienas pirmųjų klausimų šiais metais, bet kada jis bus įtrauktas į parlamento darbotvarkę, kol kas dar nesuspręsta, LRT laidoje „Dienos tema" kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Vis tik, teigė ji, Stambulo konvencija turėtų būti svarstoma dar šių metų pavasario arba rudens sesijos metu.

Asociatyvi shutterstock nuotr.


Anot jos, frakcijos savo siūlymus dėl Stambulo konvencijos ketina teikti iki vasario pabaigos.

Stambulo konvencija išplečiamas smurto lyties pagrindu apbrėžimas, be to, numatyti kur kas platesni šios aktualios problemos sprendimo būdai.

Įtampa dėl Partnerystės įstatymo

LRT laidoje „Dienos tema“ Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, be kita ko, užsiminė ir apie Partnerystės įstatymą, kurį planuojama pateikti pavasario sesijoje.

Viešoje erdvėje sklando informacija, kad tarp koalicijos partnerių balsuojant Partnerystės įstatymo klausimu gali kilti įtampa.

Anot parlamento vadovės, yra itin labai svarbu koalicijos sutartyje numatytas įsipareigojimas, kad koalicijos partneriai siektų lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo.

„Manau, turėtume įsiklausyti ir į teisininkų nuomonę, teikti įstatymo projektą, kuris spręstų jau įsisenėjusias mylinčių vienas kitą, gyvenančių drauge, tačiau dėl tokio valstybės požiūrio neturinčių jokios galimybės įteisinti savo santykius, žmonių problemas. Manau, pasiryžimo pakankamai, kad problema būtų išspręsta. Tai svarbus žmogaus teisių klausimas, ir palaikymo jam galime ieškoti ir už koalicijos ribų", - lrt.lt cituoja V.Čmilytę-Nielsen.

Kaip anksčiau portalui jarmo.net kalbėjo politologas Mindaugas Kluonis, kol kas šansų, jog įstatymas bus priimtas, nėra jau tiek ir daug.

„Jeigu paskaičiuotume Seimo narius, kurie galėtų balsuoti už partnerystės įstatymą, jų yra apie 45. Tai yra Laisvės partija, socialdemokratai, Liberalų sąjūdis ir iki 10 konservatorių. Kiti seimo nariai, kurie balsuotų, greičiausiai (pasisako) prieš: valstiečiai, Darbo partija ir beveik visa Mišri seimo narių grupė. Tai jų jau yra apie 50“, - skaičiavo jis.

O štai Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius jarmo.net komentavo, kad tikimybę, jog Partnerystės įstatymas bus priimtas, vertina kaip labai realų scenarijų. Anot T. V. Raskevičiaus, koalicijoje diskutuojama, kad įstatymas pritrauktų kaip įmanoma daugiau balsų.
Naujesnė Senesni