B. Sabatauskaitės kandidatūrą palaiko 100 žmogaus teisių ekspertų

Šimtas žmogaus teisių srityje dirbančių organizacijų ir ekspertų reiškia palaikymą teisininkei Birutei Sabatauskaitei, kandidatuojančiai į lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, rašoma pranešime spaudai. Anot jų, B. Sabatauskaitė turi didelę darbo patirtį žmogaus teisių srityje bei gilų įvairių žmogaus teisių sričių išmanymą.

Birutė Sabatauskaitė | manoteises.lt nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


„Vertiname B. Sabatauskaitės principingą pažeidžiamų grupių interesų palaikymą ir gynimą, jos ilgametę aktyvią žmogaus teisių gynimo veiklą. Taip pat svarbus tęstinis jos darbas neapykantos nusikaltimų, tarp jų ir neapykantos nusikaltimų prieš asmenis ar asmenų grupę dėl negalios srityje. Mums nekyla abejonių dėl jos kompetencijų ir žmonių su negalia teisių išmanymo. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba visada buvo svarbus negalios organizacijų partneris, todėl svarbu, kad jai vadovautų išskirtinai aukštą teisinę erudiciją, profesines kompetencijas, žmogaus teisių ir lygių galimybių teisėkūros ir praktikos įgyvendinimo patirtį turintis profesionalas. Būtent tokias profesines kompetencijas ir asmenines vertybines nuostatas turi kandidatė“, – sako Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Kandidatei palaikymą reiškia ir vaikų dienos centro „Padėk pritapti“ vadovė Inga Kreivėnaitė. Anot jos, 2013 m. didelių B. Sabatauskaitės pastangų dėka, Vilniaus Naujininkų rajone buvo įkurtas vaikų dienos centras „Padėk pritapti“, kurį lankė romų tautybės vaikai, taip pat vaikai, augantys didelę socialinę atskirtį ir skurdą patiriančiose šeimose.

„Nuo 2010 m. kartu su savanorių komanda B. Sabatauskaitė lankėsi Kirtimų tabore, užsiėmė iš mokyklos iškritusių, nemotyvuotų ir didelę socialinę atskirtį patiriančių romų vaikų edukacija, sprendė vaiko teisių pažeidimų klausimus bei stiprino romų integraciją į visuomenę. Vėliau šią iniciatyvą pavyko išplėsti ir įkurti dienos centrą, kurį iki šiol lanko įvairių tautybių vaikai. Pastebime, kaip teigiamai apie Birutę atsiliepia patys romai, vertindami jos atsakomybę bei nuoširdų rūpestį šia, Lietuvoje vis dar labai stigmatizuojama, bendruomene“, – sako I. Kreivėnaitė.

Kandidatė į lygių galimybių kontrolieres nuo 2013 m. iki šiol ėjo Lietuvos žmogaus teisių centro vadovės pareigas, kuriame vykdė advokaciją, tyrimus, vedė mokymus, taip pat su komanda vystė didžiausią nekomercinį kino festivalį Baltijos šalyse „Nepatogus kinas“. Nuo 2018 m. ji yra Europos nediskriminavimo teisės ekspertų tinklo ekspertė, žmogaus teisių klausimais teikė pozicijas įvairioms tarptautinėms institucijoms.

„Esu įsitikinęs, kad B. Sabatauskaitės kompetencija patirtis ir kaip kvalifikuotos teisininkės, ir kaip žmogaus teisių gynėjos veiksmingai pasitarnaus Lietuvai, kuriant lygių galimybių ir pagarbos kiekvienam žmogui visuomenę“, – sako Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius ir koalicijos „Psichikos sveikata 2030“ pirmininkas Dainius Pūras.

Lietuvos negalios organizacijų forumas vienija 15 negalios srityje dirbančių organizacijų, koalicijai „Psichikos sveikata 2030“ priklauso 26 organizacijos ir šios ekspertai, tarp kurių „Jaunimo linija“, Lietuvos psichologų sąjunga ir kt.

B. Sabatauskaitės kandidatūrą taip pat parėmė ir Žmogaus teisių organizacijų koalicija (9 nariai), specializuotus kompleksinės pagalbos centrus vienijanti Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija (16 narių), didžiausia skėtinė moterų teisių organizacija šalyje Lietuvos moterų lobistinė organizacija (44 nariai). Taip pat Lietuvos romų bendruomenė, vaikų dienos centras „Padėk pritapti“, asociacija „In Corpore“.

Naujesnė Senesni