G. Nausėdos pranešime - dviprasmiški pasisakymai apie Partnerystės įstatymą

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda, susitikęs su teisingumo ministre Evelina Dobrovolska, pabrėžė būtinybę spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus ir mažinti teisinio reglamentavimo spragas, rašoma prezidentūros pranešime. Tiesa, šalies vadovo pozicija - šiek tiek dviprasmiška.


Gitanas Nausėda | Prezidentūros nuotr.




Nors prezidentas  ir atkreipė dėmesį, jog iki šiol nėra priimtas įstatymas, reglamentuojantis partnerystės sudarymą, jis akcentavo, jog partnerystę tarp vyro ir moters numato 2001 m. įsigaliojęs Civilinis kodeksas.

Kita vertus, jokios poros, o ypač - tos pačios lyties asmenų, vadovaudamosis šia nuostata savo santykių įteisinti negali ir dėl to patiria nepatogumų.

Negana to, prabilęs apie neapykantos kalbą, G. Nausėda šį tą pamiršo.

„Net ir teisingiausius bei kilniausius tikslus gali užtemdyti veiksmai, didinantys visuomenės susipriešinimą. Visi turime ieškoti bendrų vardiklių, kalbėti argumentų, o ne pykčio ir neapykantos kalba“, – sakė šalies vadovas.

Tačiau, ko gero, prezidentas galvoje turėjo ne prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptus pasisakymus, o kritiką, pasipylusią po homofobiškų kai kurių politikų ir dvasininkų pasisakymų. Štai praėjusią savaitę G. Nausėda pareiškė stojantis į kunigo Algirdo Toliato, raginusio prieštarauti Partnerystės įstatymui, pusę pareikšdamas, kad prieš dvasininką esą vykdomą inkvizicija. Taip jis įvertino A. Toliatui pasigirdusią LGBTQ+ aktyvistų kritiką.
 
Apie neapykantos kalbą, nukreiptą į LGBTQ+ bendruomenę, tąkart G. Nausėda neužsiminė.
 
„Yra svarbu ir teisinga, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas reaguoja į įvykius šalies viduje ir jos viešojoje erdvėje bei stoja ginti silpnuosius. Vis dėlto pristatant situaciją taip, kaip tą padarė Prezidentas, stodamas į vieną iš dviejų barikadų pusių, visiškai užmirštama ir taip engiama, ir žeminama, ir taip su dideliais iššūkiais susidurianti LGBT+ bendruomenė", - taip į G. Nausėdos pareiškimą tąkart sureagavo Lietuvos liberalaus jaunimo organizacija.


Be kita ko, G. Nausėda kalbėjo, kad taip pat neišspręstas lyties keitimo klausimas, dėl kurio Lietuva dar 2007 m. pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme ir turėjo sumokėti solidžią kompensaciją.

Prezidentas pabrėžė, kad šie klausimai yra ypač jautrūs ir turi būti sprendžiami, valdžiai diskutuojant su visuomene ir ieškant kuo platesnio jos palaikymo.

Susitikime aptarta galimybė daliai nusižengimų, susijusių su neapykantos kurstymu internete, taikyti administracinę atsakomybę. Prezidentas, anot pranešimo, pakvietė daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui, siekiant neapykantos nusikaltimų prevencijos, ir pagalbai nukentėjusiems asmenims.
Naujesnė Senesni