„Lietuvoje tilpsim visi". Populiarėjantį fotorėmelį sukūrusi Gabija tikisi pokyčių

Gabijos Angelės Paškevičiūtės sukurtas fotorėmelis „Lietuvoje tilpsim visi", kuriame dera trispalvės ir LGBTQ+ vėliavos simboliai, sparčiai populiarėja socialiniuose tinkluose. Kol nacionalistiškai nusiteikę asmenys siekia užtildyti Lietuvoje gyvenančius neheteroseksualios tapatybės žmones, menininkė siunčia žinią, kad mūsų šalis gali būti atvira įvairioms grupėms, tarp jų - ir LGBTQ+ bendruomenei. 

Gabija Angelė Paškevičiūtė | Jarmo.net koliažas


Pastaruoju metu apie lytinę tapatybę kalbama kaip niekada daug. Kai kurie visuomenės veikėjais apsiskelbę asmenys organizuoja „tradicinių šeimos gynėjų" žygius, kiti platina peticijas prieš partnerystės įstatymą. 

Kovo 11-ąją Vilniuje esančioje požeminėje perėjoje buvo nupiešta vaivorykštė - LGBTQ+ teisių palaikymo simbolis. Tačiau po daugiau nei savaitės ji buvo paslėpta ant jos viršaus nudažius Lietuvos vėliavą. Patriotiškumu prisidengę veikėjai taip siekė parodyti, jog LGBTQ+ bendruomenei metas nutilti. 

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai ir LGBTQ+ asmenis palaikantys žmonės prabyla neišsigandę tokių išpuolių. Viena jų - G. A. Paškevičiūtė.

Gabija Angelė Paškevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.


-Ar „Facebook" rėmelį „Lietuvoje tilspim visi" paskatino sukurti įvykis, kai Vilniuje požeminėje perėjoje Lietuvos vėliavos spalvomis buvo uždažyta vaivorykštės piešinys taip siekiant parodyti, kad Lietuvoje LGBTQ+ bendruomenei nėra vietos? - jarmo.net pasiteiravo G. A. Paškevičiūtės.

-Taip, būtent, tai ir paskatino. Žinoma, kartu stebėjome ir įvairius incidentus, sekusius po to.  Pavyzdžiui, ant požeminės perėjos sienos buvo ne kartą rašomi LGBTQ+ žmones palaikantys užrašai, kuriuos taip pat nacionalistai uoliai stengėsi uždažyti. Toks jausmas, tarytum tų žmonių, „tradicinių vertybių" gynėjų pasaulyje nėra vietos LGBTQ+ bendruomenei.  Tokia jų siunčiama žinia.

Gabija Angelė Paškevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.

Pamaniau, kad tikrai reikia fotorėmelio, kuris siųstų žinią, jog ir Lietuvoje LGBTQ+ žmonėms, taip pat kitų tapatybių asmenims yra vietos. Pradėjau jo ieškoti, bet pamačiau, kad nėra. Apėmė keistas jausmas. Kodėl nėra? Nusprendžiau sukurti. 

-„Lietuvoje tilpsim visi". Kodėl būtent toks fotorėmelio pavadinimas? 

-Mačiau „Facebook" įrašą, kuriame buvo pavartota panaši frazė. Kai kūriau LGBTQ+ palaikantį ženklą, ši frazė man pirmoji atėjo į galvą.

-Kiek laiko truko pagaminti šį rėmelį? 

-Neilgai. Užtrukau apie valandą. Prisėdau ir tiesiog padariau.

-Tikriausiai esate dizainerė? 

-Megėjiškai piešiu, dirbu „Photosphop" programa. Bet tik tiek. Nesu baigusi meno mokyklos, studijų toje srityje, tačiau mano visa šeima yra meniška. 

-Ką pasakytumėte tiems žmonėms, kurie nesupranta, ko nori ta LGBTQ+ bendruomenė? 

-Man tų žmonių mąstymas yra labai svetimas, kartais man net sunku suvokti, kad yra priešiškai nusiteikusių žmonių. Man LGBTQ+ bendruomenė yra normalus dalykas, kurį matau savo aplinkoje. Tikriausiai diskutuoti būtų sudėtinga. 


-Kaip manote, ką reikėtų padaryti, kad LGBTQ+ žmonės Lietuvoje pasijustų laimingesni? 

-Pradėkime nuo įstatymų. Šalies Vyriausybė, Seimas turi priimti ir įgyvendinti įstatymus, kurie užtikrintų LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą. Visuomenė, priėmus įstatmus, prie to greičiausiai pripras - viskas normalizuosis. Priimti įstatymus - pirmas žingsnis į priekį. 

Gabija Angelė Paškevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.


-Ar Lietuva laisvėja, kai kalbame apie LGBTQ+ padėtį? 

-Žinoma, Lietuva sparčiai žengia į priekį. Kai pirmą kartą dalyvavau LGBTQ+ pasididžiavimo eitynėse, mačiau daug palaikančių žmonių, jų buvo tūkstančiai, visi linksmi. O štai vienos pirmųjų „Baltic pride" eitynių Vilniuje tebuvo su  maždaug 100 LGBTQ+ bendruomenės palaikytojų, kuriuos saugojo gausi policijos palyda. O štai paskutinės eitynės Vilniuje buvo jau visai kitokios, atsirado kur kas daugiau palaikančių žmonių. Žmonės drąsėja ir nebebijo kalbėti apie savo tapatybę, - įsitikinusi pašnekovė.

Naujesnė Senesni