Palygino LGBTQ+ padėtį Airijoje ir Lietuvoje: kaip diena ir naktis

Iš Airijos kilusi atlikėja Erica Jennings kirto Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai ir Katalikų bažnyčios hierarchams. Garsenybė teigė palaikanti LGBTQ+ asmenų teises ir nesuprantanti, kodėl to negali padaryti Bažnyčia bei šalies vadovas. 

Jarmo.net koliažas




Be to, atlikėja teigė, kad nors Airija ir Lietuva turi daug ką bendro - abi yra mažos šalys, kuriose vyrauja katalikų tikėjimas - tačiau homoseksualioms poroms gyventi šiose šalyse sąlygos sudarytos itin skirtingos. 

Nors tiek Airija, tiek Lietuva homoseksualius santykius dekriminalizavo dar 1993 metais, anot E. Jennings, šiose valstybėse galiausiai susiklostė visiškai skirtinga padėtis: Airija įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas, o štai Lietuvoje LGBTQ+ bendruomenė priversta kovoti  - net dėl Partnerystės klausimo verda aistros, tad apie santuokos sudarymą kol kas galima tik pasvajoti.

Nors tiek Lietuva, tiek Airija yra katalikiškos ir mažos valstybės, tačiau požiūris į LGBTQ+ asmenis skiriasi kardinaliai | Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Lyderiais tampama, ne gimstama. Lyderiai yra tie, kurie įgalina kitus. Pokytis – ypatingai tas, kuris yra susijęs su žmogaus teisėmis – yra labai sudėtingas procesas. Tai yra tarsi ilgas gimdymas, kai netgi tenka sudvejoti, ar apskritai gims vaikas. Ir tas paskutinis stumtelėjimas, kai manai, kad nebeturi nė lašelio jėgų, reikalauja viso tavo kūno ir proto galimybių rezervo, - dar kovo 4 dieną savo įraše „Facebook" paskyroje dėstė E. Jennings. - Kai manai, kad nori sustoti, pagalvok, dėl ko visa tai pradėjai. Todėl, kad tai yra teisingas kelias. 

Dievas myli mus visus. Moterys ir LGBTQ bendruomenė (taip pat ir visi kiti) nusipelno lygių galimybių. Jie nusipelno Žmogaus teisių. Tai yra taip paprasta. 

O apie tai ir vyksta visa ši didžiulė liepsnojanti visuomenės diskusija Lietuvoje. Pakankamai juokinga, kad net Popiežius tai supranta, tačiau Lietuvos kunigai ir Lietuvos prezidentas, panašu, ne". 

Taip E. Jennings reagavo į prezidento G. Nausėdos pasakymą, kad jis stoja į šalyje žinomo kunigo Algirdo Toliato pusę, raginusio pasirašyti peticijas prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą ir Partnerystės įstatymą.

E. Jennings tikino, kad kiekvieno žmogaus pareiga yra ginti kitų žmonių teises.

„Pagalvokite apie mažuosius piliečius. Aš, pavyzdžiui, visada galvoju apie savo vaikus ir pasaulį, kurį noriu jiems palikti. Balsuokite. Boikotuokite. Kalbėkite. Daug kas mėgsta pasakyti „Ah, tai – gėjų problema“, „Šita tai – moterų bėda“. Taigi, jei turite moterų ar gėjų draugų, mylimų žmonių, šeimos narių – tai yra ir jūsų problema ir netgi pareiga", - įsitikinusi atlikėja.
Naujesnė Senesni