Atradusios viena kitą, merginų pora drąsina kitus: papasakojo, kaip išgyventi tapatybės paieškas

Lietuvė Mika Budrik ir britė Samantha Downes atrado vienas kitą po to, kai pripažino sau, kad gali mylėti tai, ką nori. Šiuo metu merginų pora platformoje „Spotify" kuria tinklalaidę „The non.bi.nary Show", kurioje kalba drąsiomis temomis - apie lytinę tapatybę ir seksualinę orientaciją. Anot jų, šiomis dienomis jaunam žmogui kaip niekada svarbu nesijausti vienišam, žinoti, kad jis turi teisę mylėti ir būti gerbiamas. 

Asmeninio archyvo nuotr.


Jonas Valaitis,

Jarmo.net redaktorius



„Aš manau, kad svarbu kalbėti apie LGBTQ+ žmones dėl dviejų priežasčių. Pirma, mums reikia pasakyti anti-LGBTQ+ grupėms, kad mes esame ir niekur nesitrauksime. Antra, mes norime parodyti žmonėms, kad viskas yra gerai su jais nepasisant to, kas juos traukia. Džiaugiuosi, kad vis daugiau ir daugiau žmonių suvokia pasaulį ir vis daugiau šalių keičia įstatyminę bazę, kuri mus palaiko. Aš manau, kad tai nuostabu", - įsitikinusi Samantha.

Tuo metu Mika teigė, kad ir Lietuvoje anksčiau LGBTQ+ temą gaubė tyla, kurią pats metas nutraukti. 

„Nors jaučiausi saugiai šeimoje, tačiau joje nelabai buvo kalbama apie LGBTQ+ žmones, o jeigu tokios kalbos ir pasigirsdavo, tai mano senelis, taip pat mano dėdė buvo pakankamai homofobiški. Tačiau tėvai apie tai beveik nekalbėdavo, net jeigu ir pasisukdavo kalba apie tai, nepuldavo labai prieštarauti, bjaurėtis", - kalbėjo Mika. 

Tuo metu mokykloje, kalbėjo mergina, sklandė juokeliai, susiję su lytinės tapatybės ar seksualinės orientacijos tema. 

„Niekas nieko gero apie tai nesakė. Būdavo, kad mokiniai vienas kitą pavadindavo gėjais. Tiesiai man į akis nieko nesakė, bet kartu jie net nežinojo, jog esu homoseksuali", - pasakojo Mika.

Apie tai, kad yra homoseksuali, mergina susimąstė būdama 19-kos metų. „Prieš tai mezgiau santykius su vaikinais, bet nepavykdavo, mes išsiskirdavome. Nesupratau, kodėl man nesiseka - juk vaikinai buvo geri, mes gerai sutardavome, bet nebenorėdavau būti su jais", - sakė Mika.

Studijuodama universitete informatiką, ji teigė pradėjusi gilintis į seksualinės tapatybės, orientacijos klausimus ir galiausiai atrado, kad yra LGBTQ+ asmenybė. 

„Pamaniau, kad jau gana sau meluoti", - teigė Mika.

Mergina sakė, kad priimti save nebuvo lengva, taip pat nerimą kėlė ir tai, kokia bus šeimos, aplinkinių žmonių reakcija. 

Asmeninio archyvo nuotr.



„Bet po truputį pripažinau savo orientaciją. Aš niekada tėvų nepasisodinau ir nepasakiau tėvams tiesiai, kas vyksta, bet parsivedžiau į namus draugę, jie iškart suprato. Mano tėtis mane priėmė. Mamai kilo iššūkių. Man nieko nesakė, bet tėčiui aiškino, kad šis su manimi pernelyg vyriškas buvo ir dėl to esą aš esu homoseksuali", - apie stereotipus, kylančius iš nežinojimo, pakalbo Mika.

Anot jos, Lietuvoje vis dar jaučiama priešiška reakcija į LGBTQ+ asmenis, tai ji patyrė ir pati. 

Mergina pasakojo, kad gyvendama Kaune susitiko su viena mergina ir ėjo gatve. „Susipažinau su viena mergina ir mes išėjome tiesiog pasivaikščioti, išgerti kavos. Nieko praktiškai nedarėme. Tik aš buvau trumpais plaukais, šiek tiek vyriškais rūbais. Tai tiesiog užteko praeiti pro miestą ir mačiau žmonių žvilgsnius, pasigirdo ir pora komentarų. Ko gero, dėl to Lietuvoje ir negyvenu, nes man net nereikia nieko daryti, užtenka eiti, ir žmonės žiūri į mane kupini pykčio, kiti būtinai ką nors pakomentuoja", - pasakojo Mika. 

Išvykusi į Jungtinę Karalystę, mergina atrado meilę, kai susipažino su savo dabartine mergina.  2018 metais Mika dalyvavo Londono „pride" eitynėse. 

„Daug spalvų, visi laimingi. Gražu pasižiūrėti į tokią šventę. Gatvėse praeiviai ploja, šypsosisi, laimingi, palaiko. Susitinka įvairių tautybių žmonės, jie skirtingi, bet kartu vieningi. Ir žymiai drąsesni", - sakė ji. 

Tuo metu Samatha pasakojo, kad tai, jog yra biseksualios orientacijos, ji suvokė kalbėdama su savo buvusiu vaikinu. 

„Turėjau vaikiną ir mes kalbėdavome apie painius jausmus, kuriuos patyriau mokykloje besimokančioms kitoms merginoms. Tai buvo išties painu: mane traukė ir vaikinai, ir merginos ir negalėjau sakyti, kad esu homoseksuali. Vaikinas man padėjo suprasti, kad aš biseksuali", - teigė ji.  
 
Samatha pasakojo, kad apie savo tapatybę papasakojusi mamai, bet su tėčiu apie tai kalbėtis vengė. 

Asmeninio archyvo nuotr.


„Mano mama jam viską papasakojo. Teisinausi sau dėl to, kad pačiai nereikėtų kalbėtis. Man dėl to nėra smagu. Beje, kai papasakojau mamai apie save, ji atsakė, kad daugiau niekada apie tai nenori nieko girdėti. Nors ji nėra krikščionė, kažkodėl mama kaip argumentą naudoja Bibliją teigdama, kad buvimas biseksualia yra blogai. Po metų, grįžusi į namus, aš norėjau, kad jie mane priimtų. Tad aš paskatinau tėvus su manimi pasikalbėti dar kartą. Reikėjo išspręsi mūsų santykių keblumus. Aš jiems papasakojau apie Miką. Šiuo metu padėtis daug geresnė. Jie laukia mūsų vestybių!", - džiaugėsi ji.

Samantha sako, kad nors laikotarpis, kai žmogus ieško savo tapatybės, gali būti sudėtingas, reikėtų pasisengti save apsupti palaikančiais draugais.

„Jeigu vis dar ieškote savo tapatybės, pamėginkite rasti žmonių, kurie jaučiasi panašiai, ir išmokite tuo kartu didžiuotis. Nebijokite prašyti patarimų. Mūsų yra daug - milijonai, ir mes esame pasirengę padėti vos sulaukę prašymo ar ženklo", - sakė mergina.
Naujesnė Senesni