Tai, kad homoseksualumas ne liga, žinojo jau Z. Freudas

LGBTQ+ istorijos tyrinėtojai teigia, kad vadinamosios konversijos terapijos, kuriose siekiama pakeisti netradicinę seksualinę orientaciją į heteroseksualią, jau XX amžiuje sulaukė psichologų griežtos kritikos. Vos tokią terapiją pradėjus taikyti, ji nepasiteisindavo. Tad net psichologijos mokslo tėvu laikomas Zigmuindas Freudas prieštaravo orientaciją keičiančioms terapijoms, be kita ko, homoseksualumo jis nelaikė nei liga, nei sutrikimu.

Jarmo.net koliažas



LGBTQ+ istorikas Sacha Cowardas BBC radijo laidoje teigė, kad konversijos terapijos buvo įprastos maždaug 1930-aisiais. Diskriminacinės nuostatos, kurias dažnai lydėjo nesuvokimas ir baimė, pasaulyje tuo metu nesulaukė didelio visuomenės pasipriešinimo, tačiau tam tikri specialistai smarkiai abejojo, ar išties verta gydyti homoseksualumą.

„Konversijos terapijos ištakos, mintys, kad galima pakeisti žmogaus lytinę tapatybę ryškiausiai atsispindėjo maždaug 1930-aisiais. Tuo metu šis psichodinaminis požiūris buvo priimtinas“, - teigė Sacha Cowardas.

Šiandien daugumai specialistų yra akivaizdu, kad konversijos terapijos nėra veiksmingos keičiant lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją. Tačiau S. Cowardas akcentavo, kad net tuo metu, kai konversijos terapijos buvo vos pradėtos taikyti, jos mokslininkų pradėtos laikyti nemoksliškomis.

Taigi, išeina, kad visais laikais tariamai orientaciją keičiančios terapijos psichologams kėlė abejones. Tarp jų – ir garsusis psichologas Z. Freudas.

LGBTQ+ istorikas S.Cowardas | Twitter nuotr.


Nors šiuo metu tam tikri šio psichologijos tėvo metodai ir teiginiai kelia abejones, tačiau šių laikų psichologai sutinka dėl vieno – Z. Freudas buvo teisus atsakydamas į susirūpinusios homoseksualaus sūnaus motinos laišką. „Pavyzdžiui, Freudas gavo laišką iš susirūpinusios motinos, kalbėjusios apie savo sūnų, kuris, jos manymy, yra gėjus. Jis parašė laišką jai atgal. <…> Jis paaiškino, kad buvimas homoseksualiu nėra liga ar sutrikimas, kurį reikia gydyti“, - aiškino S. Cowardas.

Be to, dar 1957 metais amerikiečių psichologė dr. Evelyn Hooker paskelbė ataskaitą, įrodančią, kad LGBTQ+ žmonėms nepasireiškia jokie psichinių ligų požymiai vien dėl jų neheteroseksualios orientacijos.

„Ji įrodė, kad mintis homoseksualumą laikyti psichiniu sutrikimu buvo neteisinga“, - sakė Cowardas.

Gydytojas Qazi Rahmanas, tyrinėjantis seksualinės orientacijos biologinį pagrindą, aiškino, kad Z. Freudo laikais nebuvo įrodymų apie konversijos terapijos veiksmingumą. Bet tokių įrodymų, anot jo, nėra ir šiuo metu.

„Galite pasirinkti savo seksualinius partnerius, galite susituokti, tačiau pakeisti savo seksualinių troškimų neįmanoma “, - akcentavo Q. Rahmanas
Naujesnė Senesni