Stambulo konvencija: Seimui svarstymą atidėjus, pateikė negailestingą statistiką

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kovo pradžioje teigė, kad šį pavasarį Seime nebus svarstoma Stambulo konvencija, nors ji visuomenėje buvo itin plačiai aptarinėjama. Tačiau taškas dar nededamas. 19  - tiek organizacijų pasirašė kreipimąsi į Seimą ir Vyriausybę ragindami ratifikuoti Europos Tarybos Konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos.

Jarmo.net koliažas



Lietuvos žmogaus teises ginančios organizacijos atkreipia dėmesį, jog dažnai ši Konvencija viešojoje erdvėje visuomenės yra interpretuojama neteisingai.
 
VšĮ „Stebėk teises" penktadienį išplatintame pranešime spaudai akcentuojama, kad Konvencijos tikslų siekimas Lietuvoje turėtų būti ypatingos svarbos.

Pateikė liūdną statistiką

„Remiantis Lietuvos oficialiosios statistikos portalo 2019 m. duomenimis, Lietuvoje 8 iš 10 dėl smurto artimoje aplinkoje užregistruotų nusikaltimų aukų – moterys, kurių dauguma nukentėjo nuo intymaus partnerio", - teigiama pranešime.
 
Skaičiuojama, kad praėjusiais metais Lietuvos policija užfiksavo net 55 tūkst. iškvietimų dėl smurto artimoje aplinkoje, pradėti daugiau nei 7 tūkst. ikiteisminių tyrimų, kuriuose 80 proc. aukų - moterys, nukentėjusios nuo savo partnerio.

Anot žmogaus teisių organizacijų, smurto artimoje aplinkoje nusikaltimai užima penktadalį visų nusikaltimų, užregistruojamų šalyje.

„Organizacijos atkreipia dėmesį ir į tai, jog šia Konvencija siekiama keisti visuomenės požiūrį ir kovoti su lyčių stereotipais, dėl kurių toleruojamas smurtas prieš moteris, - teigia žmogaus teisių organizacijos. - Konvencija smurtą prieš moteris apibrėžia kaip „žmogaus teisių pažeidimą ir moterų diskriminacijos formą, tai reiškia visus smurto dėl lyties veiksmus, dėl kurių moterys patiria arba gali patirti fizinę, seksualinę, psichologinę arba ekonominę žalą ar kančias, įskaitant grasinimą įvykdyti tokius veiksmus, prievartą arba savavališką laisvės atėmimą, nesvarbu, ar tie veiksmai būtų vykdomi viešajame, ar privačiajame gyvenime.“

Remiantis Konvencijos nuostatomis, šalys smerkia visų formų moterų diskriminaciją ir nedelsdamos imasi būtinų teisėkūros ir kitų priemonių, kad užkirstų jai kelią. 

Reikia laiko apsiprasti

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen žiniasklaidai  teigė, kad klausimas dėl Stambulo kovencijos nukeliamas į rudenį. Anot jos, visuomenė turi apsiprasti, išdiskutuoti Konvencijoje minimas sąvokas. 

Anot V. Čmilytės-Nielsen, kitos šalys, ratifikavusios Konvencija, neturėjo dėl to jokių neigiamų pasėkmių, tad baimės dėl joje vartojamų sąvokų yra greičiausiai nepagrįstos. 

Anot jos, visuomenės švietimas dėl Stambulo kovencijos šiuo metu būtinas.
Naujesnė Senesni