Gimus dvynėms, airių moterų pora įėjo į istoriją

Heteroseksualios poros negali net įsivaizduoti situacijos, kad po vaiko gimimo vienam iš sutuoktinių būtinai reikėtų kreiptis į teismą siekiant įrodyti tėvystę. Deja, tos pačios lyties šeimos, sulaukusios pagausėjimo, šį varginantį procesą patiria. Tačiau airės Geraldine Rea ir Niamh O’Sullivan įėjo į Airijos istoriją kaip pirmoji tos pačios lyties pora, kuriai nuo judviejų vaikų gimimo teisėtai pripažinta motinystė.

Geraldine Rea ir Niamh O’Sullivan | RTE News stop kadras


Anksčiau tos pačios lyties motinos Airijos Respublikoje privalėdavo perregistruoti savo vaikų gimimo liudijimą teisme tam, kad įgytų teisinį abiejų motinų pripažinimą.

Tačiau šios moterys išvengė ilgo proceso teismuose, nes prieš kurį laiką Airijoje priimtas jų gyvenimą palengvinęs įstatymas.

Prieš 7 savaites porai gimė dvynukės. Vaiko ir šeimos santykių įstatymas, įsigaliojęs praėjusių metų gegužę, jau leidžia tos pačios lyties moterų poroms, kurios susilaukė atžalų po vaisingumo klinikoje atliktos procedūros, vaiko gimimo liudijime įvardyti save motinomis.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Geraldine ir Niamh teisinis pripažinimas reiškia, kad net ir viena iš jų jau gali oficialiai priimti sprendimus dėl vaiko skiepijamo, spręsti ugdymo klausimus ir pan.

„Tai nuostabu. Pagaliau šiek tiek lygybės”, - džiaugiasi moterų pora.

Niamh O’Sullivan teigia, kad palengvinta tvarka leidžia išvengti bereikalingo teisminio proceso. 

„Kodėl turėtume kreiptis į teismą? Tiesiog daug paprasčiau, kai man to nereikia daryti ir įrodinėti, jog aš esu kita motina. Nes aš tiesiog esu”, - kalbėjo ji.

Buvęs Airijos sveikatos apsaugos ministras Simonas Harrisas teigė, kad priimtas įstatymas yra „svarbus žingsnis siekiant lygybės mūsų šalyje“, tačiau pripažino, kad „šioje srityje dar yra ką veikti“.
Naujesnė Senesni