Sugadinto LGBTQ+ piešinio Kaune autorė: „Maniau, kad užpaišys greičiau"

Homofobiškai nusiteikę asmenys ištepliojo LGBTQ+ palaikymo piešinius Kaune, kuriuos praėjusį mėnesį įvairiose vietose nudažė entuziastų jaunuolių būrys. LGBTQ+ bendruomenę palaikančių kūrėjų darbai, kuriuose derėjo trispalvė bei vaivorykštė, o taip pat užrašyti įkvepiantys žodžiai, buvo sugadinti juodais dažais. Viena iš piešinio Kaune autorių Viktorija Severinaitė portalui jarmo.net sakė: „Tai, kad kad mūsų piešinius sugadins priešiškai nusiteikę žmonės, man buvo aišku dar po to, kas nutiko požeminėje perėjoje". 

Viktorija Severinaitė - viena iš LGBTQ+ palaikančių piešinių autorių | Jarmo.net koliažas


Mergina galvoje turėjo įvykius, kai Vilniuje esančioje požeminėje perėjoje ant sienos nupieštą vaivorykštę trispalvės spalvomis uždengė nacionalistai. 

Viešojoje erdvėje jau kelis mėnesius besitęsiančios aršios diskusijos LGBTQ+ teisių klausimais, taip pat įvykis šioje požeminėje perėjoje paskatino jaunuolius paskleisti kitiems LGBTQ+ nariams, nesulaukiantiems pakankamai palaikymo, žinią. 

Viena iš šios iniciatyvos autorių Ona Stasiulevičiūtė portalui jarmo.net anksčiau kalbėjo, kad Kaune ir Vilniuje atsiradę 10 naujų piešinių gali padėti LGBTQ+ žmonėms nesijausti vienišiems, žinoti, kad šalia jų yra palaikytojų. 

Taip atrodė vienas piešinių Kaune | O. Stasiulevičiūtės nuotr.


Tačiau V. Severinaitė praėjusį savaitgalį užfiksavo, jog Kaune LGBTQ+ palaikymo piešiniys buvo sugadintas, o LGBTQ+ bendruomenė prilyginta komunistams. 

Matyti, kad itin norėta paslėpti užrašą „Tu nesi vienas". Tačiau nepavyko. Homofobai mėgino uždažyti ir sakinį „Mūsų neištrinsi". Tačiau nei ištrinti, nei uždažyti irgi iki galo nepavyko. 

Nors chuliganai ir labai stengėsi, bet uždengti užrašų iki galo nepavyko | Stop kadras


„Kadangi dažnai būnu Kauno centre, penktadienį nusprendžiau pasivaikščioti po Nemuno krantinę su drauge ir štai aptikau tokį siurprizą", -  jarmo.net žurnalistui teigė V. Severinaitė.

Mergina nusprendė tai įamžinti telefonu. 

„Maniau, kad užpaišys greičiau, tai mintyse besijuokdama pagalvodavau, kodėl gi šių simbolių ir sakinių uždažymas taip vėluoja", - kalbėjo V. Severinaitė.

Užteks bijoti


Viktorija Severinaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


„Prieš vykstant prie Nemuno krantinės mano artimieji man pasakė, jog neverta „rautis" ant piktų homofobų. Žinau, kad tai buvo pasakyta dėl baimės, jie pergyveno, jog mums kažkas nutiks.

Aš manau, kad mūsų judėjimo tikslas - skatinti žmones nebijoti būti savimi. Aš nebenoriu palikti savo gimtinės. Aš tikiuosi įrodyti prieš mus nusiteikusiems žmonėms, kad mes nenorime kovoti su jais. Užtenka tik suprasti, kad visi esame žmonės nepaisant lytinės orientacijos, odos spalvos ar kitų bruožų", - kalbėjo V. Severinaitė.

Viktorija Severinaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


Vieni palaikė, kiti šaukėsi policijos

Keli žmonės, stebėdami besidarbuojančius jaunuolius, išreiškė jiems palaikymą, tiesa, būta ir priešiškai nusiteikusiųjų - kai kuriose vietose homofobiškai nusiteikę asmenys kvietė policiją, tačiau pareigūnai jokio pažeidimo neužfiksavo.

„Mums buvo svarbu nepažeisti jokių įstatymų, tad pasirinkome legalias vietas gatvės menininkams išsireikšti", - teigė V. Severinaitė.

O. Stasiulevičiūtės nuotr.


Mergina teigė šiuo metu besijaučianti saugiau, nes LGBTQ+ bendruomenę palaiko tėvai, jaunimas. 

„Nesijaučiu viena, tačiau vis tiek žinau, kad galiu patirti psichologinį, taip pat ir fizinį smurtą dėl savo orientacijos, tokių pavyzdžių turime labai daug", - apgailestavo V. Severinaitė.

Iš Vokietijos - į Lietuvą

5-erius metus Vokietijoje gyvenusi mergina pasakojo, kad būtent šioje svečioje šalyje ir atsiskleidė šeimai, susirado draugų iš LGBTQ+ bendruomenės, taip pat užmezgė romantiškų santykių su merginomis. 

Tačiau noras grįžti į Lietuvą, kurioje vyksta kova už žmogaus teises ir laisves, galiausiai nugalėjo. 

Ji tikisi prisidėti prie mūsų šalyje vykstančių pokyčių, kai visuomenė atvirėja ir tampa vis labiau tolerantiškesnė. 
Naujesnė Senesni