Rusijos teisėja išsigando gėjų socialiniuose tinkluose

Rusijoje tęsiasi LGBTQ+ asmenų teisių varžymai. Šįkart nusitaikyta į socialiniuose tinkluose kuriamą LGBTQ+ bendruomenės turinį. Šalyje galiojant vadinamajam „gėjų propagandos“ įstatymui, Rusijos institucijų nurodymu kovo 19 dieną iš Rusijos socialinio tinklo „Vkontakte“ buvo pašalintas puslapis „The Alliance of Straights and LGBT for Equality“

Rusijoje teisėsauga kruopščiai tikrina socialinius tinklus | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Pagrasino bauda

LGBTQ+ bendruomenę vienijančio puslapio, kurį sekė dešimtys tūkstančių „Queer“ žmonių, administratoriai pažadėjo toliau tęsti kovą už lygybę.

„Vkonatke“ atstovai viešame pranešime teigė, kad Federalinė ryšių, informacinių technologijų ir žiniasklaidos priežiūros tarnyba („Roskomnadzor“) pareikalavo platformos atstovų ištrinti minėtą puslapį. Jeigu šis reikalavimas nebūtų įvykdytas, „Vkontakte“ grėstų finansinė atsakomybė.

„Socialinių tinklų reguliavimas Rusijoje griežtėja“, - konstatuojama pranešime.

Teisėjos sprendime - homofobiški pareiškimai

32 tūkst. vartotojų stebėjo LGBTQ+ vienijantį puslapį. Vienas jo administratorių Aleksejus Sergeevas žiniasklaidai teigė žinojęs, kad panaši situacija gali įvykti.

„Mes reikalaujame lygybės. Siekiame Rusiją paversti tolerantiškesne, kad čia visuomenė būtų atvira, nehomofobiška ir nediskriminuotų žmonių dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės“, - interviu „PinkNews“ sakė A. Sergeevas.

Puslapis iš socialinio tinklo buvo pašalintas remiantis prokurorų raštu, pateiktu Čeliabinsko apygardos teismui. Teisėja Anastasija Zalutskaja prašymą pašalinti puslapį tenkino. 

Sprendime ji rašė, kad šis puslapis esą „aiškiai propaguoja netradicinius seksualinius santykius, būtent homoseksualumą, lesbietiškumą, biseksualumą, translytiškumą“ ir kuria „teigiamą viešosios tvarkos pažeidėjų bei neigiamą teisėsaugos pareigūnų įvaizdžius“.

Be to, A. Zalutskaja akcentavo, kad tariamai LGBTQ+ puslapis „neigia šeimos vertybes“. Tiesa, sprendime konkretūs pažeidimų pavyzdžiai nepateikiami. 

Tikriausiai argumentuotai paaiškinti, kaip puslapis išties gali kelti grėsmę, būtų tikrai sudėtinga.

Apie šį sprendimą puslapio administratoriai teigė nežinoję.

Jie žiniasklaidai patvirtino, kad toks teismo sprendimas bus skundžiamas.

Baudžia net už nuotraukas

Jarmo.net jau rašė apie vadinamajį  „gėjų propagandos" įstatymą, kuris turi neigiamų pasėkmių visuomenės švietimui apie LGBTQ+ asmenis

Instagram nuotr.


Vasarį Rusijos policija pranešė apie tai, kad baudžiamojon atsakomybėn patrauks merginą, paskelbusią porą tos pačios lyties asmenų bučinio nuotraukų savo „Instagram" paskyroje. 

Mergina kaltinama tuo, kad neužtikrino, jog šių nuotraukų nepamatys nepilnamečiai. Jai gresia iki 1 tūkst. eurų bauda. Įtariamoji dėl tokių teisėsaugos veiksmų ketina bylinėtis.  
Naujesnė Senesni