Izraelis po rinkimų: ar premjeras susidės su velniu?

Izraelyje – žmogaus teisių aktyvistus neraminanti padėtis. Po kovą įvykusių parlamento rinkimų į valdžią pateko priešiškai LGBTQ+ asmenų atžvilgiu nusiteikusi „Noam“ (žinoma kaip religinių sionistų) partija. Ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu šios partijos atstovai pasiūlė sudaryti koaliciją. Tiesa, tam, kad toks susitarimas įvyktų, iškelta griežta sąlyga – parlamentas, jeigu bus sudaryta koalicija, turėtų panaikinti lyčių lygybę garantuojančius įstatymus.

B.Netanyahu | facebook.com/Netanyahu


„Noam" užsimojo moteris pasiųsti į virtuvę, ironizuoja įvykius Izraelyje stebintis portalas haaretz.com 

Dešiniosios religinės sionistų partijos ekstremistų frakcija balandžio 1 d. paskelbė, kad siūlys ilgiausiai Izraelio ministro pirmininko pareigas einančiam B. Netanyahu suformuoti vyriausybę.

Tokiu atveju B. Netanyahu išsaugotų postą, nes suformuotų daugumą ir jos vėl būtų išrinktas ministru pirmininku šiai kadencijai.

Tam, kad būtų suformuota dauguma, koaliciją turi sudaryti politinės jėgos, Izraelio parlamente (Knesete) turinčios bent 61 vietą.

Izraelio vėliava | pexels.com nuotr.


Politikos apžvalgininkai prognozuoja, kad B. Netanyahu kandidatūrą galėtų palaikyti 51 Kneseto narys, tačiau tai – toli gražu ne dauguma, tad jo pozicija yra pakibusi ant plauko.

B. Netanyahu liberali partija „Likud“ Knesete užėmė 30 vietų.

Religinių sionistų partija Knesete laimėjo 6 vietas, tad net ir sudaręs koaliciją su ja, premjeras vis dar turėtų galvoti, kaip užsitikrinti daugumą. Be to, jam skrieja ir dalies visuomenės kritika, kad jis susidėjo su homofobiškomis ir rasistinėmis partijomis. Jarmo.net vasarį jau rašė apie tai, kad B. Netanyahu  susitarė su 3 kraštutinių dešiniųjų partijomis - viena jų „Noam" - dėl bendro rinkimų sąrašo.


Partijos „Noam“ lyderis Avi Maozas yra žinomas kaip nuožmus kovotojas prieš visas LGBTQ+ asmenų teises Izraelyje, įskaitant tos pačios lyties asmenų porų įsivaikinimo galimybę.

Rinkiminės kampanijos metu „Noam“ daug dėmesio skyrė visuomenės nuteikimui prieš LGBTQ+ žmones: skleista melaginga informacija, esą homoseksualai atsakingi už prekybą vaikais, be to, LGBTQ+ teisių aktyvistai lyginti su naciais.

Pirmadienį rinkimus laimėjusių partijų lyderiai pateiks savo pasiūlymus Izraelio prezidentui dėl to, kas toliau galėtų eiti premjero pareigas.

Parengta pagal The Jerusalem Post, PinkNews, haaretz.com


Naujesnė Senesni