Į homoseksualumą baudžiantį Singapūrą išvykęs S. Bartulis jaučiasi saugiau nei Kaune

Singapūre gyvenantis lietuvis Simonas Bartulis pasakojo, kad į svečią šalį jį išviliojo filosofijos ir politikos studijos. 2014 metais atvykęs į šią Azijos valstybę, LGBTQ+ teisių apžvalgininkas pasakojo, kad nors formaliai Singapūre neheteroseksualūs gyventojai nėra apsaugomi ir net gali būti bet kada dėl savo tapatybės atleisti iš darbo, tačiau eidamas Kauno gatve susikabinęs su savo vaikinu jis jaustų kur kas didesnį nesaugumo jausmą nei Singapūre.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Apie savo patirtį gyvenant Singapūre S. Bartulis papasakojo sekmadienį vykusioje virtualioje diskusijoje, organizuotoje Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos.

Singapūre vaikinas mokosi universitete. Pagal įstatymus, studentai, kurie mokosi nemokamai, vėliau šioje šalyje turi dirbti 3-erius metus.

„Tikriausiai po to grįšiu atgal į Europą“, - kalbėjo S. Bartulis.

Singapūras | Kin Pastor/pexels.com nuotr. 


Kalbėdamas apie Singapūrą, S. Bartulis pabrėžė, kad tai yra kontrastų šalis. 

„Singapūras dažniausiai apibūdinimas kaip griežta šalis su griežtais įstatymais, įvesta mirties bausmė už narkotikų didelį kiekį, bet tuo pačiu Singapūras yra labai saugi šalis. <...> Tai yra šalis miestas, šalis gana maža, bet didelė populiacija – 5,5 mln. žmonių. Jame daug užsieniečių. <...> Singapūras labai multikultūriška šalis, labai daug religijų, nėra vienos dominuojančios“, - sakė S. Bartulis.

Simonas Bartulis | Asmenino archyvo nuotr.


Tiesa, žmogaus teisių klausimai, anot jo, kritikuotini. Singapūrui dažnai skrieja kritika dėl LGBTQ+ žmonių ir žodžio laisvės, susirinkimų teisės ribojimų.

Be to, tos pačios lyties santykiai formaliai baudžiami kalėjimu, bet, anot S. Bartulio, šis įstatymas dažniausiai nėra taikomas.

Singapūras | Jahoo Clouseau/pexels.com nuotr.


S. Bartulis kalbėjo, kad žmogaus teisių aktyvistams čia sudėtingiau nei Lietuvoje – Singapūre priimti griežti įstatymai, susiję su susirinkimų laisve, prašymą protestuoti galima atmesti be jokios priežasties, be to, mitingai gali vykti tik vienoje vietoje.

Anot žmogaus teisių apžvalgininko, Singapūre vyksta LGBTQ+ asmenų demonstracijos, vadinamos „rožine dėme“. Šiame kartą per metus vykstančiame festivalyje susirenka dešimtys tūkstančių žmonių.

„Judėjimai vyksta, taip pat protestuojama dėl klimato kaitos. Bet dėl tam tikros kontrolės spaudoje, susirinkimo įstatymų, tai yra šiek tiek lėčiau judantys protestai“, - sakė S. Bartulis.

Apžvalgininkas pabrėžė nedirbantis darbo, kuris keltų pavojų dėl jo priklausymo LGBTQ+ bendruomenei, jis apsuptas progresyvių žmonių, tačiau tos pačios lyties vyrų santykiai Singapūre yra nelegalūs, dalis visuomenės nepriima savo LGBTQ+ artimųjų, dėl to kai kurie jų vejami lauk, o Singapūre būsto kainos itin didelės, todėl žmonės susiduria su didelėmis problemomis.

Singapūras | Stijn Dijkstra/pexels.com nuotr.


Be to, darbuotojai, anot jo, formaliai yra neapsaugomi, jeigu yra atleidžiami iš darbo dėl homoseksualumo. Tad daug žmonių savo tapatybę slepia.

Tačiau yra ir kita Singapūro pusė. 

„Neapykantos kalbos palyginus mažai. Viešojoje erdvėje nesaugumo jausmo, kai einu su savo vaikinu ar į gėjų barus, visiškai nejaučiu, bet tai nesusiję su tuo, kad tai progresyvi šalis, bet tai labiau susiję su daline mažesnio konfliktiškumo kultūra, didesniu saugumo jausmu šalyje. Paradoksas: Kaune, ir galbūt tai mano pačio baimės, man būtų daug baisiau eiti susikabinus rankomis einant su vaikinu, o Singapūre aš tokios baimės nejaučiu“, - sakė S. Bartulis.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


S. Bartulis dėstė, kad valstybė aktyviai nepersekioja LGBTQ+ asmenų.

Singapūre, kalbėjo jis, yra ir lietuvių bendruomenė, jungianti 300 lietuvių. 

„Jų daugiau nei tikėjausi sutikti“, - stebėjosi jis.

S. Bartulis pasakojo, kad šiuo metu stebėdamas tai, kaip Lietuvoje viešojoje erdvėje yra kritikuojami LGBTQ+ asmenys, dvejoja, ar po studijų grįžti į Lietuvą, kadangi gali stipriai nukentėti emocinė sveikata. 

Be to, žmogaus teisių apžvalgininkas, gyvenantis Singapūre kartu su vaikinu, atkreipė dėmesį, kad vis dar mūsų šalis nėra priėmusi partnerystės įstatymo. 
Naujesnė Senesni