Izraelio premjeras B. Netanyahu susidėjo su homofobiškomis ir rasistinėmis partijomis

Kovo mėnesį artėjantys rinkimai Izraelyje verčia griebtis politinių išskaičiavimų. Vis garsiau prabylama apie Izraelio ministras pirmininką Benjaminą Netanyahu, kuris pastaruoju metu sulaukė kaltinimų, kad desperatiškai siekdamas rinkėjų paramos susidėjo su homofobiškai ir rasistiškai nusiteikusiomis partijomis.

Benjaminas Netanyahu | depositphotos.com nuotr.


B. Netanyahu žinomas kaip politikas, praeityje palaikęs LGBTQ+ asmenų teises, bet dabar tai gali pasikeisti.

Kaip rašo „The Times of Israel“, B. Netanyahu jau susitarė su trimis kraštutinių dešiniųjų partijomis - viena jų „Noam" - dėl bendro rinkimų sąrašo.

CNN skelbia, kad tokį žingsnį jis žengė siekdamas pritraukti kitą mėnesį vyksiančiuose rinkimuose dešiniojo sparno rinkėjų balsų, kadangi priešingu atveju bijoma, kad nebus užsitikrintas 61 mandatas iš 120 parlamente, o tokiu atveju atveju gali kilti keblumų dėl koalicijos

Beje, Izraelio Vyriausybė jau kuris laikas sulaukia daug kritikos dėl pandemijos valdymo, vyko demonstracijos, tad ekspertai norą ieškoti koalicijos partnerių vertina kaip bandymą neprarasti pozicijų. 

Kita vertus, būtent „Noam" kaip politinė jėga paskutinių rinkimų metu itin daug dėmesio skyrė retorikai, nukreiptai į LGBTQ+ bendruomenę, tad žmogaus teises palaikanti opozicija ir rinkėjai tokiu premjero sprendimu pasibaisėjo. Partija „Noam" skleidė melagienas, esą LGBTQ+ asmenys susiję su prekyba žmonėmis, naciais, tad nežinia, kiek toli gali eiti bendardarbiavimas su šios partijos politikais.

Be kita ko, „Noam" lyderis Avi Maozas nuožmiai agitavo nepripažinti LGBTQ+ teisių Izraelyje priešindamasis tos pačios lyties asmenų teisei įsivaikinti.

Kitos dvi partijos, kurios bendrai su B. Netanyahu viename sąraše ketina dalyvauti rinkimuose, taip pat nepasižymi pagarba žmogaus teisėms. Pavyzdžiui, „Nacionalinė sąjunga" („The National Union") kaltinama rasistiška retorika, o „Žydų valdžiai" (angl. Jewish Power) vadovauja Ben-Gviras, kuris 2007 metais buvo nuteistas už bendardarbiavimą su teroristine organizacija ir rasizmo kurstymą.

Jeigu rinkimuose dešioniojo sparno blokas į Ksenetą (parlamentą) laimės 61 mandatą, B. Netanyahu, spėjama, gali su „Žydų valdžia" kurti koaliciją.
Naujesnė Senesni