Susireikšmino: „šeimos gynimo maršo" organizatoriai įsitikinę - karantinas pratęstas specialiai dėl jų

„Didžiojo šeimos gynimo maršo" organizatoriai skleidžia sąmokslo teorijas. Prieš LGBTQ+ bendruomenę pasisakantys veikėjai turi paaiškinimą, kodėl Lietuvoje pratęstas karantinas, paskelbtas dėl pasaulį sukausčiusios COVID-19 pandemijos. Jie sako, kad toks sprendimas priimtas būtent dėl jų planuojamo žygio. Tuo metu epidemiologinei situacijai Lietuvoje negerėjant, skaičiuojama daugiau nei 10 tūkst. sergančiųjų. 

Moteris, dėvinti respiratorių | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Homofobiškomis, antisemitinėmis, rasistinėmis nuostatomis garsėjantys nacionalistai planuoja „ginti šeimas" gegužės 15 dieną.

Tiesa, mitingo, kuriame ketinama pasisakyti prieš LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą, organizatoriai mėgina parodyti savo svarbą skleisdami abejotiną informaciją.

Susireikšmino

„Jau seniai niekam ne paslaptis, kad judėjimo ribojimai ir tam tikros karantino priemonės yra specialiai pratęsiamos ir dėl organizuojamo maršo", - portalas respublika.lt cituoja vieną iš „tradicinių šeimų gynėjų" Raimondą Grinevičių.

Jis priduria: „Tačiau tikiu, kad vis tik ne visiems, esantiems valdžioje, nusispjaut į LR Konstituciją, kurioje aiškiai įvardinta teisė protestuoti".

Tiesa, ši sąmokslo teorija nėra paremta svariais argumentais. 

Visų pirma, Lietuvos konstitucijoje rašoma, kad „Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus", tačiau ši teisė gali būti ribojama tada, „kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves".

Be to, Vyriausybė, jeigu laikomasi saugių atstumų ir kitų karantino saugos reikalavimų, ir šiuo metu nedraudžia burtis į mitingus ir akcijas. 

Statistika neramina

Tuo metu Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad praėjusią parą COVID-19 virusinė infekcija patvirtina 600 pacientų, šiuo metu koronavirusu vis dar serga 10,47 tūkst. gyventojų.

Siekiant, kad sergamumo rodikliai kristų, įvestas karantinas, kuris šiuo metu pratęstas iki balandžio 30-osios.

Premjerė Ingrida Šimonytė konstatuoja, kad epidemiologinė situacija negerėja. Be to, susirūpinimą kelia ir pasiekianti informacija apie COVID-19 mutacijų paplitimą Lietuvoje.
 
„Tikiu, kad mes nenorime komendanto valandų, nenorime veiklų atidarymo ir uždarymo, nenorime amerikietiškų kalnelių dėl epidemiologinės situacijos, todėl raginu visuomenę elgtis atsakingai“, – dėstė I. Šimonytė.

Ji teigė besitikinti, kad situaciją „pavyks stabilizuoti". Itin didelės reikšmės turės ateinančios dvi savaitės - jos parodys, ar kils dar viena susirgimu bangą, ar vis tik sergamumą pavyks nuslopinti.

Portalas lrt.lt rašo, kad premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos apsaugai Živilė Gudlevičienė sako, kad jau po Velykų Vyriausybėje gali būti priimti gerokai liberalesni karantino švelninimo modeliai, o veiklas atnaujinti galėtų daugiau verslų ir veiklų.
Naujesnė Senesni