Nusikaltimai prieš LGBTQ+: generalinės prokurorės žodžiai prasilenkia su skaudžia realybe

Ar Lietuvos teisėsauga jau moka ginti LGBTQ+ asmenis nuo neapykantos išpuolių? Į šį klausimą atsakyti sudėtinga - dėl savo seksualinės orientacijos grasinimų ir žeminančių komentarų sulaukiantys asmenys jaučiasi palikti likimo valioje, tuo metu Generalinės prokuratūros naujoji vadovė Nida Grunskienė giria prokurorus, kad šie tobulėja ir jautriai žvelgia į bylas, susijusias su išpuoliais prieš LGBTQ+ asmenis. 

Nida Grunskienė  | Jarmo.net koliažas / O. Poškovos ir prokuratūros.lt nuotr.


Praėjusių metų pradžioje Europos Žmogaus Teisių Teismo priimtas sprendimas, kuriame konstatuota, jog homoseksualių vaikinų teisės nebuvo apgintos, kai teisėsauga atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nors vaikinai socialiniuose tinkluose susilaukė neapykantą skatinančių komentarų, buvo tarytum kirtis mūsų šalies prokurorams už jų aplaidumą.

Naujoji generalinė prokurorė Nida Grunskienė naujienų agentūrai BNS duodama interviu ir išgirdusi klausimą apie šį atvejį teigė, kad jai dar reikėtų įsigilinti į šią situaciją.   

Daug bylų dėl neapykantos prieš LGBTQ+ asmenis kurstymo net nepasiekia teismo - tyrimai nutraukiami | prokuraturos.lt nuotr.


„Labai sunku tai komentuoti, nes aš nesu pilnai susipažinusi, kokie buvo apskųsti prokuroro veiksmai. Jeigu buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, tai šio nutarimo pagrįstumą turėjo įvertinti prokuroras. Prokuroro nutarimas galėjo būti skundžiamas ikiteisminio tyrimo teisėjui ir net apygardos teismui, tai jeigu buvo pasisakyta, kad priimtas nutarimas yra teisėtas ir pagrįstas, tai prokuroras, jis įvertino situaciją taip, kaip jis ją matė, kaip jis ją suvokė. Labai negalėčiau komentuoti, man reikėtų susipažinti, įsigilinti ir tada galėčiau pateikti komentarą", - BNS dėstė N. Grunskienė. 

Prokurorų, nacionalinių teismų sprendimus nepriimti pranešimo apie neapykantos kurstymą vaikinų pora apskundė EŽTT, nes Lietuvoje buvo išnaudoti visi teisinės gynybos būdai. 

Šiuo metu prieš Lietuvą EŽTT nagrinėja ir daugiau bylų, kai prokuratūra galimai nesiėmė visų priemonių, kad įvertintų neapykantą kurstančių asmenų veiksmus. Dalis bylų susijusios su išpuoliais prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

LGBTQ+ bendruomenė jaučiasi neapsaugota | prokuraturos.lt nuotr.


N. Grunskienė teigė sieksianti, kad žmogaus teisės būtų ginamos aktyviau. 

„Tikrai situacija keičiasi ir aš matau, kad ikiteisminių tyrimų daugėja ir, man atrodo, praeitą savaitę buvo pradėti net keli ikiteisminiai tyrimai, būtent susiję su neapykantos kurstymu.

Keičiamės ir manau, kad keičiamės į gerą. Ir prokurorų mąstymas keičiasi, gal daugiau tų mokymų buvo, atsirado žinių, supratimas kitoks atsirado", - BNS teigė ji.

Deja, tačiau šie žodžiai neguodžia šiuo metu su akivaizdžia neapykanta susiduriančių LGBTQ+ bendruomenės narių, kurie dėl neapykantos kalbos kreipiasi į teisėsaugą, bet ikiteisminiai tyrimai yra nutraukiami. 

Balandžio pradžioje jarmo.net rašė apie atvejį, kai Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius kreipėsi į prokuratūrą dėl neapykantos kurstymo, kadangi jį grasinta užmėtyti akmenimis, tačiau toks pasisakymas baudžiamosios atsakomybės komentaro autoriaus atžvilgiu neužtraukė. T. V. Raskevičius šį sprendimą ketina skųsti teismui. 

Tuo metu bylą EŽTT laimėjęs P. Beizaras neseniai portale jarmo.net paviešino istoriją, kai Lietuvai pralaimėjus bylą EŽTT ir vėl grįžus prie neapykantos kurstytojų po jo bučinio su buvusiu vaikinu nuotraukos, pareigūnai vieno asmens atžvilgiu tyrimą nutraukė, nes esą nebuvo aišku, kas rašydamas neapykantą skatinantį komentarą iš to asmens paskyros socialiniuose tinkluose paspaudė klavišus. 
Naujesnė Senesni